Brak kontroli nad parametrami pracy procesora 11.04

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
Brassbander
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Brak kontroli nad parametrami pracy procesora 11.04

Post autor: Brassbander »

witam,
zainstalowałm sobie na próbę Ubuntu 11.04 i pojawił się problem z moim laptopem, mianowicie przegrzewa się procesor. Obawiam się, że najnowsze Ubuntu nie potrafi sobie poradzić z zarządzaniem taktowaniem procesora w moim laptopie (Lenovo N200). We wcześniejszych wersjach Ubuntu używalem appletów na pasku Gnome, dzięki którym mogłem monitorować temperaturę obu rdzeni procesora, a nawet wpływać na taktowanie (były chyba 4 opcje do wyboru coś w rodzaju power saving, performance itp.). Pomijam fakt, że w każdej edycji Ubuntu inaczej to działalo (np. na początku zmieniając taktowanie jednego rdzenia automatycznie zmieniało się dla obu rdzeni, potem działało już niezależnie, innym razem trzeba było podawać hasło administratora przy każdej zmianie), ale jakoś to działało. Teraz jak mam najnowsze Ubuntu z Unity na pokładzie, nic nie jest już takie proste :) Nie mam pojęcia jak sprawdzić temperaturę procesora i jak zmienić taktowanie (najlepszą opcją dla mnie zawsze było "on demand", czyli płynna zmiana taktowania w zależności od zapotrzebowania na moc obliczeniową), bo teraz najwyraźniej komputer pracuje na 100% przez cły czas i przez to się wyłącza (a najpierw robi się nieprzyjmnie gorący). Czym mogę zastąpić wspomniaane applety? Czy jest jakiś sposob na sprawdzenie parametrow procesora, chociażby w terminalu (który uruchomiłem przez to Unity dopiero po kilku minutach rozkminiania o co chodzi :D )
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
mr.dD
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Brak kontroli nad parametrami pracy procesora 11.04

Post autor: mr.dD »

Siemka, zainstaluj sobie:

Kod: Zaznacz cały

indicator-sysmonitor
do tego oczywiście

lmsensors hddtemp
oraz

indicator-cpufreq
Mam T2500 w Lenovo N100. Działa temperatura z 2 rdzeni, ogólna (??? sam dokładnie nie wiem), temp. hdd, obciążenie procaka, dysku itd.
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Brak kontroli nad parametrami pracy procesora 11.04

Post autor: majsza »

odnośnie temperatur to tak jak kiedyś
viewtopic.php?f=145&t=146929
w repo jest

cpufrequtils
(zajrzyj do synaptica- ja mam)
mi tam nie potrzebne, więc nigdy nie używałem i nie wiem, czy o to dokładnie Ci chodzi
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”