Nie laczy sie z zabezpieczona siecia przez PCMCIA

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Enrjusha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Nie laczy sie z zabezpieczona siecia przez PCMCIA

Post autor: Enrjusha »

Mam takiego diabla po zainstalowaniu Lamparcika na starym lapku:

* lapek nie ma wbudowanej karty WiFi i jak dotad korzystalem z takowej przez PCMCIA (firmy MSI). I tu zaczely sie cuda - otoz jestem w stanie sie polaczyc tylko z niezabezpieczonymi sieciami WiFi. Z siecia domowa do ktorej mam klucz (zabezpieczenie WPA) nie chce mi sie polaczyc i ciagle pyta o haslo ->wpisuje klucz ->mieli, mieli, mieli -> znowu monit o haslo.... i tak w kolko :confused:

Myslicie ze blednie wpisalem haslo? Po pierwsze wlaczam opcje zeby bylo widac znaki (sam sobie przestalem wierzyc) a po drugie:

*wyciagam karte z portu i podlaczam inna karte WiFi ale na USB (W-Link - nawet nie wiem skad mam tego cudaka) i laczy sie bez zadnego zapytania o haslo ->czyli haslo jest poprawnie wpisane.

W zasadzie problem niby rozwiazany ale jest z praktycznych wzgledow niewygodny: porty USB znajduja sie z tylu lapka i musze uwazac przy przenoszeniu komputera etc. Do tego bogowie HP postanowili porty umiescic tuz obok gniazdka od zasilania - wierzcie mi ze nawet najmniejszy pendrive zawsze opera sie o wtyczke - a wystarczylo dodac doslownie 2mm przestrzeni. Z karta PCMCIA jest zdecydowanie wygodniej bo jest na tyle sztywno wmontowana w kompa ze mozna nia gwozdze wbijac.

No i moje pytanie - co jest nie tak z WPA przez PCMCIA? Przegladalem rozne fora Internetowe ale nic z podanych instrukcji nie rozwiazuje problemu. Moze ktos z Was ma jakis pomysl? Bede niesamowicie wdzieczny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Nie laczy sie z zabezpieczona siecia przez PCMCIA

Post autor: majsza »

Podaj model laptopa i wynik

Kod: Zaznacz cały

lspci
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Enrjusha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Hej!
Lapek to HP: compaq nx9005
Karta PCMCIA: MSI CB60SE

i wynik lspci:

00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc AGP Bridge [IGP 320M] (rev 13)
00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc PCI Bridge [IGP 320M] (rev 01)
00:02.0 USB Controller: ALi Corporation USB 1.1 Controller (rev 03)
00:06.0 Multimedia audio controller: ALi Corporation M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device (rev 02)
00:07.0 ISA bridge: ALi Corporation M1533/M1535/M1543 PCI to ISA Bridge [Aladdin IV/V/V+]
00:08.0 Modem: ALi Corporation M5457 AC'97 Modem Controller
00:0a.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6933/711E1 CardBus/SmartCardBus Controller (rev 01)
00:0a.1 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ6933/711E1 CardBus/SmartCardBus Controller (rev 01)
00:0c.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB21 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
00:10.0 IDE interface: ALi Corporation M5229 IDE (rev c4)
00:11.0 Bridge: ALi Corporation M7101 Power Management Controller [PMU]
00:12.0 Ethernet controller: National Semiconductor Corporation DP83815 (MacPhyter) Ethernet Controller
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility U1
06:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. Atheros AR5001X+ Wireless Network Adapter (rev 01)

Bede wdzieczny za sugestie a tym czasem nadal kombinuje i szukam info :)
Enrjusha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No i wyniuchalem - karta nie suportowana przez Linux, a Linux nie supportowany przez producenta karty.
Nie zmieniam karty bo to bez sensu. Sklaniam sie ku zwinnemu lapkowi i pewnie wrzuce na niego Ubuntu.
Watek mozna zamknac :>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”