Samung R530 za niskie napięcie ?

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
slobodan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04
Środowisko graficzne: GNOME

Samung R530 za niskie napięcie ?

Post autor: slobodan »

Cześć

Mam laptopa Samsung NP-R530 JA07PL ...
No i mam problem . Oprócz tego że nie chce mi wystartować instalacja UBUNTU , przy przejściu do partycjonowania wszystko STAJE i czekam , czekam ... nic się nie dzieje , myśli ... to przestał mi na nim działać dysk zewnętrzny 2,5 cala też firmy Samsung. Objawy są takie że raz system Windows wykrywa dysk , innym razem nie ... Generalnie komputer się zawiesza , są problemy przy wchodzeniu do dysku itp. Myślałem że padł dysk , ale na laptopie znajomego (TOSHIBA) dysk ten śmiga bez problemu. Powiem więcej po podłączeniu do mojego kompa wydaje mi się że dysk gorzej świeci ( kontrolka pracy ). Inny dysk 3,5 cala WD z zewnętrznym zasilaniem śmiga ... Dodam jeszcze że kiedyś ten dysk Samsunga 2,5 śmigał bez problemu ;/

Czy moje problemy mogą być wynikiem awarii komputera ? Czy porty USB mogą ulegać awarii nie całkowitej ? Nie wiem jak ugryźć temat na wypadek ewentualnej reklamacji sprzętu ... Jak zdiagnozować napięcie na portach USB ?
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Re: Samung R530 za niskie napięcie ?

Post autor: brezniew »

Raczej coś masz jeszcze podłączone pod USB i po prostu brakuje energii. Sprawdź w innym porcie przy odłączonych innych urządzeniach.
Transmisja odbywa się przy wykorzystaniu dwóch przewodów (zielonego Data+ i białego Data-). Magistrala zawiera również linię zasilającą (czerwony (+5VDC) i czarny (masa) przewód) o napięciu 5 V i maksymalnym poborze prądu 0,5 A
Często w laptopach nawet tych 500 mA nie ma.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Usb#Transmisja_elektryczna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”