Karta TV Pinnacle obraz skacze

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
elektronik666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Karta TV Pinnacle obraz skacze

Post autor: elektronik666 »

Witam
Posiadam karte TV Pinnacle hybryde (analogowa TV oraz DVB-T) - została wymontowana z jakiegoś uszkodzonego kompa.
Problem jest taki, że obraz skacze - coś takiego jak pokaz slajdów :D
Sprawdzałem na programach takich jak Tvtime XawTV - znajdują programy, lecz nawet po dostrajaniu stacji obraz nadal skacze. Zdesperowany sprawdzałem na winshicie - skacze także lecz na jednym działa oK.
Wykluczyłem winę anteny ponieważ podłączając dekoder do wejścia compositive karty obraz z dekodera także skakał - (po podłączeniu anteny jak i dekodera do zwykłego telewizora wszystko było OK)
Myśle sobie - może odświerzanie monitora - mój LCD ma odświerzanie tylko i wyłącznie 60 Hz - przyniosłem starego CRT i ustawiłem na 85 Hz - zero zmiany.

Wpis z lspci:

Kod: Zaznacz cały

Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7134/SAA7135HL Video Broadcast Decoder (rev 01)
System - Ubuntu 11.04 Polski remix.

Karta graficzna Ati radeon 9550 256Mb

Czy jest możliwość przez jakieś narzędzie pod Ubuntu pogrzebanie w firmware karty? Może miał ktoś już podobny problemik ? Co byście radzili zrobić ? Albo - w jaki sposób podwyższyć odświerzanie karty ?
Może być możliwość że karta jest uszkodzona - jak by jej pomóc ?
Uprzejmie prosze o pomoc :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”