Nokia N8 przez usb - system nie widzi, jaki program do obsługi?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
pjopaw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Nokia N8 przez usb - system nie widzi, jaki program do obsługi?

Post autor: pjopaw »

Witam,

Mam problem z podłączeniem mojej Nokii N8 do netbooka z Ubuntu 11.04. Telefon widzi wprawdzie komputer i automatycznie łączy się z nim w trybie Nokia PC Suite, ale system go nie widzi. Znane mi programy (Series60-Remote oraz Xgnokii) albo działają tylko przez bluetooth (jak ten pierwszy) albo w ogóle nie działa (ten drugi). Wolałbym łączyć się przez usb, bo przez bluetooth wysłanie np. filmu na komórkę będzie lekkim koszmarem. Co więc zrobić by móc normalnie się posługiwać komórką podłączoną przez usb do komputera (np. by Ubuntu widziało ją jako dysk zewnętrzny)? Czy jest jakiś program o funkcjonalności Nokia Ovi Suite (przerzucanie plików, wysyłanie smsów, porządkowanie kontaktów, zarządzanie notatkami i kalendarzem, instalacja pakietów sis i sisx)?
Awatar użytkownika
Reikgao
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Nokia N8 przez usb - system nie widzi, jaki program do obsługi?

Post autor: Reikgao »

Wammu, jest w repo, potem z gammu wybierz model telefonu. powinieneś mieć dostęp do wszystkich opcji. Wammu w/g mnie jest lepszy od Pc Suite
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”