DHCP DNS i serwer plików
DHCP DNS i serwer plików
Witam jestem nowy na tym forum i na wstępie wspomnę że z Linuksem nie miałem zbyt dużo do czynienia. Nie dawno zrobiłem sobie mały serwer. Zainstalowałem Linuksa jednak że mam problem z zainstalowanie trzech serwerów DNS, DHCP, i serwera plików tylko nie wiem jak one się dokładnie nazywają potrzebuje pomocy odnośnie ich konfiguracji zaczynając od ustalania adresu na kartach do konfiguracji plików. Bardzo będę wdzięczny za pomoc. gdyby coś to prosił bym o kontakt na forum lub na maila dawid.polanski90@gmail.com lub na gg 8307652
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: DHCP DNS i serwer plików
Instalacja serwera:
DHCP
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install dhcp3-server
DNS
$ sudo apt-get install bind9 bind9utils bind9-doc
Co do serwera plików, to jeżeli mają być one dostępne także pod Windowsem to zainstaluj Sambe
$ sudo apt-get install samba samba-common
jeżeli tylko pod Linuksem to wystarczy NFS
$ sudo apt-get install nfs-kernel-server nfs-common
Ale żeby je skonfigurować musisz poczytać troszkę w internecie.
DHCP
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install dhcp3-server
DNS
$ sudo apt-get install bind9 bind9utils bind9-doc
Co do serwera plików, to jeżeli mają być one dostępne także pod Windowsem to zainstaluj Sambe
$ sudo apt-get install samba samba-common
jeżeli tylko pod Linuksem to wystarczy NFS
$ sudo apt-get install nfs-kernel-server nfs-common
Ale żeby je skonfigurować musisz poczytać troszkę w internecie.
Blog: snejkczif.wordpress.com
Re: DHCP DNS i serwer plików
To to wiem ,a jak z adresami ip na dhcp na jednym na internet dynamiczny, a na sieć jak dam standardowo 192.168.1.1 to wystarczy czy nie? czy się daje jakiś inny? Bo jak na razie to tylko przy DHCP mi wyskakuje błąd odnośnie adresu zadeklarowanego na karcie.