Książki o Linuksie

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Nyarly
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Książki o Linuksie

Post autor: Nyarly »

Jakie polecicie książki opisujące działanie, użytkowanie itp. Linuksa? Chodzi mi o coś w rodzaju poradnika "od początkującego do średnio-zaawansowanego". Najlepiej aby były to jak najbardziej aktualne wydania, a wątki w nich poruszane dot. cech wspólnych wszystkich/większości dystrybucji (ew. samego Ubuntu).

PS Bardzo rozbudowane (i sprawdzone) artykuły online też mnie interesują.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Książki o Linuksie

Post autor: jacekalex »

Nie polecam żadnej, z 3 przyczyn:
1.
Linux się rozwija w takim tempie, że aktualnosć niektorych rzeczy nie wytrzymuje roku, wszystkie książki, jake widzialem, dotyczyły danych z przed roku czy dwóch.
2.
Ilość dokumentacji na internecie jest taka, że każdy temat (może z wyjątkiem rzeczy bardzo zawansowanych, jak pisanie polityki do Selinxa), można bez kłopotu znaleźć na internecie.
3.
Poza szczegółami wyróżniającymi niektóre dystrybucje, jak np format stosowanych pakietów i program do zarządzania pakietami, czy lokalizacja i ksztalt niektórych plików konfiguracynych, we wszystkich Linuxach poszczególne programy konfiguruje się i używa jednakowo.
A cała społeczność Linuxowa, i wsyzstkie fora i dokumentacje dotyczące dystrybucji Linuxa, to więcej materialu, niż w kilku tysiącach ksiażek.
Dlatego na książke dotyczącą np zasady używania Ubuntu, czy jakaś "biblia" do Debiana, zawierająca to samo, co Debian Reference, to strata czasu.

Używając jakiegoś Linuxa, warto wiedzieć tylko, co jest wspólną cechą wszystkich Linuxów, a jakie rozwiązanie jest charakterystyczne dla danej dystrybucji.
Ale takich cech np przy Ubuntu jest raczej niewiele.

To by bylo na tyle
:craz:
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, 19:14 przez jacekalex, łącznie zmieniany 1 raz.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Już któraś kolejna osoba na forum się pyta o książki o Linuksie.
Osobiście jestem tego samego zdania co jacekalex. Miałem kiedyś w rękach taką książkę, nie pamiętam tytułu, ale było to dość opasłe tomisko traktujące o rzeczach, które bez większego problemu idzie znaleźć na Google, plus do tego okraszone przesadną wręcz ilością obrazków/screenów. Osobiście nie dałbym za takie coś kilkudziesięciu złociszy (tyle taka książka kosztuje w sklepie)... Obrazki też idzie w necie sobie wygooglać .
Nyarly
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Hwiparam pisze:Osobiście nie dałbym za takie coś kilkudziesięciu złociszy (tyle taka książka kosztuje w sklepie)...
No nie ukrywam, że poleconą książkę zdobyłbym dzięki wujkowi Google i "<jej tytuł> site:chomikuj.pl", a nie dzięki sile nabywczej pieniądzem zwanej...

W zasadzie mógłbym szukać takich samych informacji (zawartych w książce) w necie, ale takowe są pisane w 99% przypadków przez amatorów (amatorów pisania, nie tego o czym piszą), a przez to ciężkostrawne dla laika. Że tak metaforycznie ujmę: lubię mieć coś podane na tacy, sukcesywnie od przystawki na zimno aż do deseru, a nie szwedzki stół. Ostatnio miałem zderzenie z oficjalnym manualem do php - czułem się jakbym wszedł do nowej knajpy i dostał na dzieńdobry w ryj z pięści... a potem pytanie, czy wyjdę sam, czy mają mnie wynieść.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Jeśli cokolwiek kupować to od nich http://www.helion.pl ; co do akutalności książek zgadzam się z przedmówcami ... wszystko jest w internecie (99% problemów z linuksem jest do rozwiązania przy pomocy Google) ;]
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Nyarly pisze:No nie ukrywam, że poleconą książkę zdobyłbym dzięki wujkowi Google i "<jej tytuł> site:chomikuj.pl", a nie dzięki sile nabywczej pieniądzem zwanej...
Aha, czyli łamiesz prawa autorskie, po prostu piracisz inaczej mówiąc...Myślę, że wiesz, co grozi za takie coś...
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

No nie ukrywam, że poleconą książkę zdobyłbym dzięki wujkowi Google i "<jej tytuł> site:chomikuj.pl", a nie dzięki sile nabywczej pieniądzem zwanej...
No, to jak już zauważono wyżej, piracie, pozbawiłeś się możliwości pomocy od części forumowiczów.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, 10:52 przez Heos, łącznie zmieniany 1 raz.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Nyarly
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Hwiparam pisze:
Nyarly pisze:No nie ukrywam, że poleconą książkę zdobyłbym dzięki wujkowi Google i "<jej tytuł> site:chomikuj.pl", a nie dzięki sile nabywczej pieniądzem zwanej...
Aha, czyli łamiesz prawa autorskie, po prostu piracisz inaczej mówiąc..
Ja? Ja nie. A skąd ja, biedny, szary użytkownik, mam wiedzieć czy ebook umieszczony na stronie X znajduje się tam legalnie, czy nie...? To już nie jest mój problem, tylko tego co go tam umieścił i tym samym rozpowszechnił :)
No, to jak już zauważono wyrze, piracie, pozbawiłeś się możliwości pomocy od części forumowiczów.
Bardzo ciekawe są te nagłe zrywy paladynów obrońców prawa, którzy w swoim domu oczywiście mają 100% legalnego oprogramowania, muzyki itd..
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: Heos »

Bardzo ciekawe są te nagłe zrywy paladynów obrońców prawa, którzy w swoim domu oczywiście mają 100% legalnego oprogramowania, muzyki itd..
A żebyś wiedział. Nawet W7 na drugim dysku jest legalne.
Ja? Ja nie. A skąd ja, biedny, szary użytkownik, mam wiedzieć czy ebook umieszczony na stronie X znajduje się tam legalnie, czy nie...? To już nie jest mój problem, tylko tego co go tam umieścił i tym samym rozpowszechnił
Udajesz głupiego czy taki jesteś?
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: socrates »

Nie popieram piractwa.
Nie popieram rowniez nadgorliwych strozow prawa jakich tu nie brakuje. Jak ktos piraci to jest jego sprawa i jego moralnosci. I to on poniesie ewentualne konsekwencje.
Wracajac do tematu. Linux jest darmowy i tak samo jest w sieci ogromna ilosc darmowych opisow/poradnikow/tutoriali/ Wystarczy troche samodzielnej pracy z google.
Tutaj przykladowa strona z opisem komend
http://www.gabo.hi.pl/linux/polecenia.htm
Gentoo + XFCE
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

co do książek nikomu nie polecam mam jedną ale mocno nie aktualną łacznie z podręcznikiem openoffice 3.0 ale mocno nie aktualną i nie opisuje tych funkcji co w llibre office

książka jest na krótką metę
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
KC35

Post autor: KC35 »

:teeh:
Ostatnio zmieniony 02 lip 2011, 11:42 przez KC35, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

ja bym postawiła na ksiązkę pod tutułem 100 sposomów na ubuntu http://www.google.com/url?sa=t&source=w ... uw&cad=rja
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”