Ubuntu nie włącza się na Asus eee pc 1201k
-
- Piegowaty Guziec
Ubuntu nie włącza się na Asus eee pc 1201k
Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem ubuntu, mam zainstalowane ubuntu na głównym komputerze od ok. tygodnia i wszystko chodzi świetnie. Ostatnio chciałem zainstalować ubuntu na netbooku asus eee pc 1201k za pomocą bootowalnego pendrive. Próbowałem wersję najnowszą 11.04 jaki i wersję najnowszą z netbook remix i w obu pokazuje mi się taki błąd przy uruchamianiu : [119.521961] phy0 --> rt2800pci_mcustatus: error - MCU request failed, no response from hardware (mogło się coś uciąć bo rozdizałka chyba się nie dopasowała)i ekran mika na biało kilka razy, a później zero reakcji. Dodam, że ubuntu miało być drugim systemem obok windowsa xp (muszę go zostawić żeby móc wgrywać oprogramowanie do telefonu) więc podczas instalacji wziąłem się za partycjonowanie dysku i zrobiłem tak: zostawiłem sda1 z 85gb z windowsem xp, resztę sformatowałem i zrobiłem takie partycje : 10gb na / , 1gb na swap i resztę czyli ok 64gb an /home (/ i /home w formacie ext4 z zaksięgowaniem czy jakoś tak). Może coś nie tak zrobiłem, proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2011, 16:09 przez xamilek555, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gibki Gibbon
Re: Problem z instalacją ubuntu na netbooku
Proponuję chroot-ować się do Twojego zainstalowanego systemu za pomocą live-usb, z którego instalowałeś, za pomocą tego poradnika:
http://www.ubuntu-pomoc.org/grub-2-napr ... -windowsa/
Kroki podane w poradniku wykonujesz tylko do momentu: sudo chroot /mnt włącznie.
Pokaż zawartość pliku /etc/X11/xorg.conf. Myślę, że mogłaby pomóc ponowna konfiguracja serwera X. W tym celu wykonaj kopię zapasową pliku xorg.conf:
Potem:
Po zakończeniu konfiguracji odmontuj wszystkie partycje, tak jak podano w poradniku:
http://www.ubuntu-pomoc.org/grub-2-napr ... -windowsa/
Kroki podane w poradniku wykonujesz tylko do momentu: sudo chroot /mnt włącznie.
Pokaż zawartość pliku /etc/X11/xorg.conf. Myślę, że mogłaby pomóc ponowna konfiguracja serwera X. W tym celu wykonaj kopię zapasową pliku xorg.conf:
Kod: Zaznacz cały
sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.oldie
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Sprawdź czy po restarcie systemu cokolwiek się zmieniło.exit
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mnt/proc
sudo umount /mnt
sudo reboot
-
- Piegowaty Guziec
Wszystko fajnie ale jak dostać się do terminala?
Nie mogę po prostu jakoś inaczej od nowa zainstalować ubuntu bez zabawy w terminal?? Nie znam się na tym i nie chcę niczego zepsuć
Nie mogę po prostu jakoś inaczej od nowa zainstalować ubuntu bez zabawy w terminal?? Nie znam się na tym i nie chcę niczego zepsuć
-
- Gibki Gibbon
Konsolę masz w: Programy -> Akcesoria -> Terminal.
=========
Poza tym ten błąd:
wskazuje na problem z modułem jądra / kartą wi-fi.
Oczywiście, że możesz, musisz tylko wskazać te same partycje jako punkty montowania oraz nie formatować partycji, która jest punktem montowania /home (64 GB zdaje się przeznaczyłeś). Fajnie pięknie - a co wtedy, jeśli znowu pojawi się ten sam błąd przy uruchamianiu środowiska graficznego? Decyzja należy do Ciebie.Nie mogę po prostu jakoś inaczej od nowa zainstalować ubuntu bez zabawy w terminal?? Nie znam się na tym i nie chcę niczego zepsuć
=========
Poza tym ten błąd:
phy0 --> rt2800pci_mcustatus: error - MCU request failed, no response from hardware
Ostatnio zmieniony 06 lip 2011, 15:09 przez marcin1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Piegowaty Guziec
Ale o to chodzi, że nic nie mogę uruchomić na ubuntu, pokazuje się tylko ekran ładowania ubuntu z tymi 4 kropkami na środku, potem błąd i mrugający ekran zaraz i koniec. Dlaczego mam zostawić /home? Nic na nim nie robiłem więc mogę stracić wszystko a właściwie nic
-
- Gibki Gibbon
OKEJ, jeśłi chcesz się bawić, to czytaj chociaż dokładnie => urochom system z LIVE-USB - dopiero potem komendy, które podałem z przewodnika - dostajesz się w ten sposób do systemu zainstalowanego na dysku twardym.
========
Przeinstaluj to lepiej - chociaż prawdopodobnie problem z kartą wi-fi też wystąpi. Chodzi o ten problem:
http://www.google.pl/search?hl=pl&clien ... l149l0.1l1 .
=======
========
Przeinstaluj to lepiej - chociaż prawdopodobnie problem z kartą wi-fi też wystąpi. Chodzi o ten problem:
http://www.google.pl/search?hl=pl&clien ... l149l0.1l1 .
=======
Dlatego najpierw chciałem wykluczyć / naprawić X serwer (przez chroot), a potem myśleć, co z modułem do karty wifi.potem błąd i mrugający ekran zaraz i koniec
-
- Piegowaty Guziec
Wi-fi działa bo działało przy instalacji, a co do live-usb - też nie działa
-
- Gibki Gibbon
No to do reinstalacji musisz przygotować nowy - działający nośnik ...
-
- Piegowaty Guziec
Fajnie, ale instalowałem już 2 razy i za każdym razem robiłem od nowa pendrive.
Tak się zastanawiam, może powinienem pobrać wersję 64 bit? (nie znam się na tym kompletnie ale widziałem przy downloadzie napis AMD64,a w netbooku mam naklejkę amd )
Teraz pobieram jeszcze raz najnowszą wersję i będę robił od nowa wszystko.
I jeszcze jedno pytanie, czy jak usunę windowsa z netbooka i wgram go później z usb wykorzystując cd-key, który jest na naklejce netbooka to będzie wszystko działało??
Przeczytałem takie coś w recenzji tego netbooka w jednej z porównywarek cenowych : 2) Brak wgrania jakigo kolwiek innego systemu gdyż sterowniki są tylko pod Xp a nie ma pod nic innego
Tak się zastanawiam, może powinienem pobrać wersję 64 bit? (nie znam się na tym kompletnie ale widziałem przy downloadzie napis AMD64,a w netbooku mam naklejkę amd )
Teraz pobieram jeszcze raz najnowszą wersję i będę robił od nowa wszystko.
I jeszcze jedno pytanie, czy jak usunę windowsa z netbooka i wgram go później z usb wykorzystując cd-key, który jest na naklejce netbooka to będzie wszystko działało??
Przeczytałem takie coś w recenzji tego netbooka w jednej z porównywarek cenowych : 2) Brak wgrania jakigo kolwiek innego systemu gdyż sterowniki są tylko pod Xp a nie ma pod nic innego
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.xamilek555 pisze:...
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Sprawdź jaki masz porządek bootowania w BIOSie komputera, bo wygląda na to że zupełnie niepotrzebnie próbujesz uruchamiać komputer z sieci, przy użyciu karty wifi.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
Kolejność uruchamiania to : hdd: pm-wdc wd1600B, removable dev., atapi cd-rom, network : sis190 UND.
EDIT:
spróbowałem w biosie usunąć chwilowo inne opcje bootwania i teraz tylko na chwile pojawił się napis ubuntu, a potem wszystko zgasło. Myślę żeby pozbyć się windowsa i zainstalować automatycznie ubuntu na czysto, chociaż xp i tak będzie mi potrzebny i nadal nie wiem czy to prawda to co pisałem wyżej
EDIT:
spróbowałem w biosie usunąć chwilowo inne opcje bootwania i teraz tylko na chwile pojawił się napis ubuntu, a potem wszystko zgasło. Myślę żeby pozbyć się windowsa i zainstalować automatycznie ubuntu na czysto, chociaż xp i tak będzie mi potrzebny i nadal nie wiem czy to prawda to co pisałem wyżej
Ostatnio zmieniony 06 lip 2011, 16:11 przez xamilek555, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gibki Gibbon
No to dla pewności w pozycji Enabled zostaw tylko HDD, resztę wyłącz i sprawdź.
- igotit4free
- Przyjaciel
Nie robiłbym tego na Twoim miejscu ... ten netbook ma kartę graficzną SISa, to nie ma żadnego wsparcia pod Linuksem.xamilek555 pisze: Myślę żeby pozbyć się windowsa i zainstalować automatycznie ubuntu na czysto, chociaż xp i tak będzie mi potrzebny i nadal nie wiem czy to prawda to co pisałem wyżej
Jednak jeśli się upierasz, to skorzystaj z opcji nomodeset.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
-
- Piegowaty Guziec
Re: Ubuntu nie włącza się na Asus eee pc 1201k
Czyli nic, zostanę przy windowsie, tylko jak zrobić z powrotem żeby to co wydzieliłem na ubuntu było dyskiem D ??
- 3miel
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
problemem jest na 99% grafika SISa zgodnie z tym co pisze igotit4free , pamiętam, że ludzie mieli problem z asusem k50c też był na SISie, więc radzę szukać : asus grafika sis
albo na forum zagranicznym
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1362163
albo na forum zagranicznym
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1362163
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f
Witam!
Mam ten sam problem co kolega powyżej i już chyba naprawdę próbowałem wszystkiego. Ubuntu (11.10, 10.10, 10.10 Netbook Remix), Mandriva, Fedora, OpenSUSE. Najbardziej zależało mi na Ubuntu, a reszta systemów była instalowana tylko w celach testowych dlatego też zwracam się do Was o pomoc. Czy naprawdę jestem skazany na okienka w archaicznej wersji XP? Udało mi się już uruchomić Windows 7 na danym sprzęcie i po walce z grafiką odtwarzane są pliki wideo lecz nadal nie działają klawisze funkcyjne. Poza tym sprzęt nie należy do królów mocy i szybkością nie powala.
Może jest jakaś wersja która jest w stanie się prawidłowo uruchomić? Nawet 7 daje radę po świeżej instalacji wstać na zintegrowanym sterowniku VGA więc jakieś rozwiązanie dla tej chorej karty SISa musi istnieć:D
Pozdrawiam
Mam ten sam problem co kolega powyżej i już chyba naprawdę próbowałem wszystkiego. Ubuntu (11.10, 10.10, 10.10 Netbook Remix), Mandriva, Fedora, OpenSUSE. Najbardziej zależało mi na Ubuntu, a reszta systemów była instalowana tylko w celach testowych dlatego też zwracam się do Was o pomoc. Czy naprawdę jestem skazany na okienka w archaicznej wersji XP? Udało mi się już uruchomić Windows 7 na danym sprzęcie i po walce z grafiką odtwarzane są pliki wideo lecz nadal nie działają klawisze funkcyjne. Poza tym sprzęt nie należy do królów mocy i szybkością nie powala.
Może jest jakaś wersja która jest w stanie się prawidłowo uruchomić? Nawet 7 daje radę po świeżej instalacji wstać na zintegrowanym sterowniku VGA więc jakieś rozwiązanie dla tej chorej karty SISa musi istnieć:D
Pozdrawiam
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
a czy uruchomiliście system z opcją ? jest też taka opcja aby uruchomić system na sterownikach vesa i sprawdzić czy się uruchomi na nich a później się tą kartą martwić (a właściwie jej ożywieniem:P) 
nomodeset

A jest szansa na uruchomienie tego z LiveUSB w trybie nomodest? Próbowałem z F6 to zrobić, ale moja wiedza chyba tego nie ogarnia. USB zrobione poprzez UNetbootin. Jakieś pomysły?
Na chwilę obecną udało mi się uruchomić archaiczną wersję Ubuntu 6.12 w trybie LiveUSB. Teraz bym potrzebował rady jak to zaktualizować żeby to się nie zepsuło.
Na chwilę obecną udało mi się uruchomić archaiczną wersję Ubuntu 6.12 w trybie LiveUSB. Teraz bym potrzebował rady jak to zaktualizować żeby to się nie zepsuło.