Ubuntu 11.04, kamera a4tech, brak obrazu

Grafika, film, dźwięk.
jerycha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Ubuntu 11.04, kamera a4tech, brak obrazu

Post autor: jerycha »

Witam,

mam nadzieje, że założyłem temat w dobrym dziale :)

Mam następujący problem. W starszych wersjach Ubuntu moja kamera internetowa na USB od A4Tech PK-130MG działała idealnie, niestety w wersji 11.04 jest z nia maly problem. Do Skype z kamery dociera tylko czarny ekran jak do wiekszosci programow. W programie Cheese wczytuje obraz i pojawia sie obra zz kamery doslownie na sekunde po czym program sie wylacza. Szukalem w internecie podobnego problemu i rozwiazania lecz niestety nie znalazlem a bardzo zalezy mi na poprawnym dzialaniu tej kamery.

Z góry dzieki za pomoc :)
Ostatnio zmieniony 09 lip 2011, 21:21 przez jerycha, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
soemtron
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Ubuntu 11.04, kamera a4tech, brak obrazu

Post autor: soemtron »

Odpal Skype tym poleceniem
env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
jak zadziała,to wklej to polecenie do aktywatora.
jerycha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

niestety nie działa. Tutaj wgl nie chodzi tylko o Skype, testuje Google+ i jest tam ciekawy sposób na wideo-rozmowy ze specjalnym pluginem od google (oczywiscie jest wersja na linuxa) i niestety majac z kamery tylko czarny obraz nie moge do konca przetestowac tej mozliwosci :/
Awatar użytkownika
soemtron
Wygnańcy

Odkryj sobie taką opcję w preferencje>Menu Główne i w zakładce preferencję zaptaszkuj wybór systemów i multimediów.Potem otwórz i w zakładce obraz sprawdź czy zobaczysz swoją "maskę",jak nie to zmień sterownik.Google tolkit oczywiście zainstalowany?Ja z kamerkami A4tech nie miałem żadnego problemu pod Ubuntu.
jerycha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

oczywiscie google toolkit zainstalowany. Zrobilem jak mowiles niestety nie przynioslo to zadnego efetu.
Z tego co zauwazylem uzywasz Ubuntu 10.10 - z ta wersja systemu nie mialem zadnego problemu ze swoja kamera, teraz posiadam 11.04 i problem z kamera istnieje.

w tym menu o którym pisałeś wtyczki jakiej używam to Video 4 Linux 2. Gdy klikne przycisk Testuj odpala sie program Cheese chwilka ladowania i pojawia sie jedna klatka z kamery po czym cheese sie wylacza tak samo menu z ustawieniami obrazu.

Wynika z tego ze obraz jest wczytywany (przynajmniej jedna klatka) lecz cos powoduje zamkniecie odczytu z kamery i nie mam zielonego pojecia co.

Gdy odpalilem program Cheese przez terminal wszystko było jak wyzej ale zwrocilo komunikat: "Naruszenie ochrony pamieci" i wylaczylo sie...
Awatar użytkownika
soemtron
Wygnańcy

Mam i 10.04,który polecam jako podstawowy,który będzie wspierany jeszcze 2 lata jako LTS,oraz z ciekawości 11.04 i na obu działa kamerka A4tech.11.04 chociaż już coraz bardziej staje się używalny,to ciągle daleko mu do poprzedników.Świeże wersje systemu można tak naprawdę zacząć używać jakieś 2 miesiące po wydaniu.Ostatnio chciałem zmontować pliki FLV poprzez Avidemux i się nie dało.Podobnie z Openshotem,plik wyjściowy nie chciał się odtworzyć żadnym odtwarzaczem.Na 10.04 jest zero jakichkolwiek problemów,wszystko śmiga oprócz Youtube w Totem,ale to szczegół.Nie wiem czemu też nie działa Minitube.W zasadzie tych dwóch ostatnich nie używam,więc no problem.
PS.Zainstalowałem własnie na 10.04 Minitube i śmiga aż miło ;-)
Ostatnio zmieniony 12 lip 2011, 23:06 przez soemtron, łącznie zmieniany 1 raz.
jerycha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ja z regóły używam tylko wersji z pażdziernika czyli XX.10 gdyż są dopracowane i wszystko na nich działa jak należy, ale tym razem wyjątkowo skusił mnie interfejs Unity. Chciałem go tylko przetestować lecz zakochałem się w prostocie obsługi Unity i teraz 11.04 gości u mnie jako system podstawowy.

Skoro nikt nie jest w stanie mi pomóc będę musiał pewnie czekać oż do października kiedy to ukaże się wersja 11.10 w której pewnie nie będzie już problemu ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”