Czy Ubuntu 11.04 będzie działać poprawnie z chipsetami Sandy Bridge np. z płytą DH67CL Intela?
Ubuntu 10.10 nie działało. Podobnie nie chce działać Debian squeeze nawet po podmianie kernela na 2.6.36.
Jedyne co udało się bez długich bojów zainstalować pół roku temu to był Knoppix 6.4.3. Jednak mam ochotę przejść na bardziej "normalny" system z dostępnymi na bieżąco poprawkami dotyczacymi bezpieczeństwa
11.04 i Sandy Bridge - LGA1155
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Re: 11.04 i Sandy Bridge - LGA1155
Powinno działać, lepiej napisz, co to za płyta, bo na 99% masz problem z ACPI na płycie.
U mnie w takim przypadku pomogła aktualizacja biosu na najnowszy.
Natomiast Ubuntu 11.04 powinno bez problemu obrobić ten sprzęt, podobnie jak Debian.
Możesz spróbować uruchomić system dodając acpi=off w linni poleceń gruba przy uruchomieniu.
To by było na tyle

U mnie w takim przypadku pomogła aktualizacja biosu na najnowszy.
Natomiast Ubuntu 11.04 powinno bez problemu obrobić ten sprzęt, podobnie jak Debian.
Możesz spróbować uruchomić system dodając acpi=off w linni poleceń gruba przy uruchomieniu.
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Brak
Napisałem, że chodzi o płytę Intela BH67CL
To nie jest problem z ACPI tylko z brakiem sterowników do karty sieciowej i wbudowanej grafiki
Z tego co wiem to formalnie powinno to działać od jądra 2.6.36. Mnie nie chciało. Potem w sieci znajdowałem opinie, że działa od 2.6.38 a działa bezbłędnie dopiero w 2.6.39. Nie wiem jaka powinna być minimalna wersja X-ów. Dlatego pytam tutaj - może ktoś już próbował w praktyce.
Debian stable ma kernel 2.6.32 - więc bez kompilacji własnego, użycia backportów lub przejścia na wersję testing raczej nie ma szansy.
To nie jest problem z ACPI tylko z brakiem sterowników do karty sieciowej i wbudowanej grafiki
Z tego co wiem to formalnie powinno to działać od jądra 2.6.36. Mnie nie chciało. Potem w sieci znajdowałem opinie, że działa od 2.6.38 a działa bezbłędnie dopiero w 2.6.39. Nie wiem jaka powinna być minimalna wersja X-ów. Dlatego pytam tutaj - może ktoś już próbował w praktyce.
Debian stable ma kernel 2.6.32 - więc bez kompilacji własnego, użycia backportów lub przejścia na wersję testing raczej nie ma szansy.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Jeżeli chodzi o grafikę i Ubuntu to powinno działać na 11.04, ale do tej wersji systemu wdarły się poważne regresje.
W Ubuntu 11.10 wszystko powinno być już ok.
Możesz spróbować Ubuntu 11.04 wraz z repozytorium xorg-edgers, lub samemu zbudować sobie najnowszą wersję otwartych sterowników.
Pamiętaj, że otwarte sterowniki do grafiki to poza jądrem systemu (przynajmniej 2.6.39), także Mesa (przynajmniej 7.11-snapshot), DDX, libdrm. Wersja Xorga nie ma znaczenia.
Cóż, taki jest problem z używaniem najnowszego sprzętu pod Linuksem.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
W Ubuntu 11.10 wszystko powinno być już ok.
Możesz spróbować Ubuntu 11.04 wraz z repozytorium xorg-edgers, lub samemu zbudować sobie najnowszą wersję otwartych sterowników.
Pamiętaj, że otwarte sterowniki do grafiki to poza jądrem systemu (przynajmniej 2.6.39), także Mesa (przynajmniej 7.11-snapshot), DDX, libdrm. Wersja Xorga nie ma znaczenia.
Cóż, taki jest problem z używaniem najnowszego sprzętu pod Linuksem.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Radziłbym spróbować ten instalator Debiana.
http://dug.net.pl/news/287/
Mają jajo 2.6.38 i komplet firmware.
http://dug.net.pl/news/287/
Mają jajo 2.6.38 i komplet firmware.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936