Szumy z mikrofonu.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Szumy z mikrofonu.
Witam, mam laptop Asus n52da (ale wcześniej miałem compala jhl 90 i miałem ten sam problem) oraz ubuntu 11.04 (ale na starszych wersjach było to samo), a więc chodzi o to, że przy nagrywaniu dźwięku z mikrofonu, niezależnie czy wewnętrznego czy zewnętrznego, występują straszne szumy. Co prawda w rozmowie by to może nie przeszkadzało, ale chcę nastroić gitarę i bardzo to przeszkadza. Bawiłem się suwakami w ALSIe (capture, boost) i nic to nie dało (jeśli zmniejszyły się szumy, to tylko przez to, że mikrofon nie zbierał dźwięku). Da się coś z tym zrobić?
załączam pliki dźwiękowe
http://mintos.wrzuta.pl/audio/4YeLXq2NKE8/wewszm
http://mintos.wrzuta.pl/audio/5LRxAmabTO8/szumyzewn
załączam pliki dźwiękowe
http://mintos.wrzuta.pl/audio/4YeLXq2NKE8/wewszm
http://mintos.wrzuta.pl/audio/5LRxAmabTO8/szumyzewn
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Re: Szumy z mikrofonu.
Karty dźwiękowe montowane do laptopów to żadna kosmiczna technologia tylko najprostsza chińszczyzna. Do tego dochodzą zakłócenia z innych urządzeń.
Wycisz na ile to możliwe, wyłącz boost i zainwestuj w lepszy mikrofon lub najlepiej w nową, dobrą, zewnętrzna kartę dźwiękową.
Możesz jeszcze próbować z OSS. Są tacy co słyszą lepszą jakość dźwięku.
Wycisz na ile to możliwe, wyłącz boost i zainwestuj w lepszy mikrofon lub najlepiej w nową, dobrą, zewnętrzna kartę dźwiękową.
Możesz jeszcze próbować z OSS. Są tacy co słyszą lepszą jakość dźwięku.
-
- Sędziwy Jeż
coż, jeśli byłaby to wina karty, to na windowsie byłoby to samo, a tymczasem na tym syfowym systemie działa bez najmniejszych problemów. Jeśli wyłączę boost, to w ogóle dźwięku nie zbiera.
- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Trzeba było to napisać od razu, że to wina sterownika a nie sprzętu. Tak w ogóle nie napisałeś nawet jaka to karta dźwiękowa.
Spróbuj z OSS4
Spróbuj z OSS4
-
- Sędziwy Jeż
cóż, myślałem, że skoro na dwóch różnych lapkach było tak samo, to oczywiste jest, że nie jest to raczej wina sprzętu
a karty to w sumie nie wiem jaka jest, dlatego napisałem model laptopa. Dziękuję za odpowiedź, zaraz sprawdzę.
-- 23 lip 2011 20:09 --
po zainstalowaniu OSS4 i jego wybraniu z głośników zaczął się wydobywać jeden wielki, ogłuszający pisk i totalny brak kontroli nad dźwiękiem (wpięcie słuchawek nie powodowało przekierowania dźwięku, w preferencjach dźwięku w ogóle nie było żadnego urządzenia, regulacja głośności w ogóle nie działała)

-- 23 lip 2011 20:09 --
po zainstalowaniu OSS4 i jego wybraniu z głośników zaczął się wydobywać jeden wielki, ogłuszający pisk i totalny brak kontroli nad dźwiękiem (wpięcie słuchawek nie powodowało przekierowania dźwięku, w preferencjach dźwięku w ogóle nie było żadnego urządzenia, regulacja głośności w ogóle nie działała)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Mam podobny problem. Mikrofon mi cały czas szumi co daje pewien dyskomfort używania Skype czy innych komunikatorów. Testowałam nagrywanie na zwykłym rejestratorze dźwięku i też był taki sam szum. Instalacja OSS4 nic nie dała więc skasowałam. Wyciszenie mikrofonu zmniejsza szumy,ale odbija się na jakości zbierania dźwięku przez mikrofon. Dopiero wczoraj zainstalowałam Ubuntu 12.04 x86 i nie wiem za bardzo co robić,bo na 11.04 nie miałam takich problemów. Dźwięki z filmów,youtube i mp3 są czyste. Mam notebooka Samsung R510.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Mam ten sam efekt na Kubuntu 12.10. Nie mam mikrofonu w laptopie, więc muszę podłączyć zewnętrzny. Użyłem takiego taniego, chińskiego i są szumy przy nagrywaniu, a na Viście działa czysto. Gdy na Kubuntu użyję creative to jest czysty dźwięk. Widać Linux lubi porządny sprzęt. 

"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
A podasz tak po cichu co masz za mikrofon?