Bootowanie Ubuntu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
HairyHeeled
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Bootowanie Ubuntu

Post autor: HairyHeeled »

Cześć!

Mam problem z Niebiańską Nimfą. Podczas pierwszego bootowania linuxa pojawia się obraz z nazwą systemu. Wygląda to jak standardowa tapeta tej wersji. I w tym momencie napęd cichnie, zupełnie nic się nie dzieje. To samo pojawia się na laptopie jak i PCcie.

Obraz linuksa pobrałem z tej strony. Nawet 2 razy! Z torrenta i przeglądarki. To samo.

Również spróbowałem zamontować obraz w daemonie. Owszem, włącza się i proponuje "demonstrację i pełną instalację", naciskam i wybieram "pomoc w rozruchu z CD". Na dysku instalują się jakieś dane, ale wyskakuje błąd z odwołaniem do jego dziennika. Ten problem występuje w każdej konfiguracji (czy z płyty czy nie).

Samo Ubuntu nagrywałem za pomocą programu Infra Recorder. Próbowałem ze standardowymi ustawieniami jak i najmniejszą prędkością. Nic to nie daje.

Pamiętam, że ostatnie ubuntu, które mi działało było w wersji Jurny Jarząbek. Z wersją Malinowa Mandarynka z tego co pamiętam też miałem problemy.

Zaznaczę, że nie znam się na linuxie, miałem z nim tylko krótkie przygody jednak chciałbym spróbować jego możliwości bo chciałbym skończyć z Vistą :)
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Bootowanie Ubuntu

Post autor: marcin1982 »

Jak rozumiem masz problem z uruchomieniem live-cd. Zajrzyj tutaj:
viewtopic.php?f=133&t=148881 .
HairyHeeled
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki wielkie! Coś się ruszyło. Live-cd uruchomiło się bez problemu, system z płyty działa. Zainstalowałem. Pojawia się plansza z wyborem systemu, wciskam Linux. Chwilę mieli, wyświetla się biały prostokąt na czarnym tle. Do tego działa kursor. To wszystko, co z tym zrobić?
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Prawdopodobnie chodzi o instalację sterowników do karty graficznej. Załóż może osobny temat - poczekamy na jakiegoś speca od sterowników. Podaj dokładną specyfikację sprzętu - model karty graficznej. Podaj wynik poleceń:

Kod: Zaznacz cały

sudo lspci VGA
oraz:

Kod: Zaznacz cały

sudo cat /etc/X11/xorg.conf | grep Driver
HairyHeeled
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

EDIT2:
Udało mi się uruchomić system, myślę, że działa wszystko. Tylko woooolno. Wolniej niż Vista. Da się jakoś przyspieszyć?
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

nowy temat załóż i podaj tam peeeełną specyfikację kompa
ODPOWIEDZ