Witam. Od razu napiszę że chodzi o wersję Ubuntu Minimal CD. Jak wiadomo Ubuntu Minimal CD jest wersją która podczas instalacji pobiera i instaluje pakiety z internetu. Chciałbym te pakiety umieścić na płycie tak, aby nie były pobierane z internetu tylko instalowały się z płyty. Chciałbym także zautomatyzować instalację żeby po wybraniu opcji "Instalacja" automatycznie wybrały się opcje które preferuję oraz wpisywała się nazwa użytkownika, hasło itp. Po prostu, wybieram "Instalacja" i wszystko leci od początku do końca bez wymaganego połączenia internetowego oraz bez mojej ingerencji. Dalej, chciałbym zmodyfikować tak niektóre pliki systemowe aby uruchamiał się automatycznie Xorg a wraz z nim Opera. Ogólnie próbuję zrobić kiosk internetowy, którego instalacja będzie wymagała jedynie wybrania odpowiedniej opcji. Idzie coś takiego zrobić czy fantazjuję

?
Jestem początkującym użytkownikiem Ubuntu/Linuksa, ale terminal czy tekstowa powłoka nie jest mi straszna

. Jest to mój pierwszy temat, myślę że jest umieszczony w odpowiednim dziale. W przeciwnym razie przepraszam.