[Bash] Automatyczne uruchamianie skryptu przy starcie systemu

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
jerry84

[Bash] Automatyczne uruchamianie skryptu przy starcie systemu

Post autor: jerry84 »

Witam

Jak w temacie, stworzyłem sobie skrypt, który komunikuję się z użytkownikiem i uruchamia wybrane programy. Chciałbym aby się uruchamiał razem z systemem w terminalu, lecz zaimplementowany skrypt w "Programy startowe" nie uruchamia skryptu. Udało się w opcjach terminalu gdzie "Modyfikowanie profilu" w polu "Uruchamianie własnego polecenia zamiast powłoki". Ustanawiam ścieżeczkę do skryptu, uruchamia w raz ze startem systemu skrypt ale wtedy nie mam dostępu do terminala, gdy zakończę skrypt, terminal uruchamia ponownie skrypt i tworzy się taka pętla. Jak zrobić auto start skryptu bez wstukania

Kod: Zaznacz cały

./nazwaskryptu.sh
Jakieś pomysły ? :pt36:
Awatar użytkownika
dawwin
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: [Bash] Automatyczne uruchamianie skryptu przy starcie systemu

Post autor: dawwin »

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale spróbuj czegoś takiego (w gnome terminalu, bo niestety nie wiem, jaki terminal jest w unity)

Kod: Zaznacz cały

gnome-terminal -x bash -c "./skrypt.sh"
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: [Bash] Automatyczne uruchamianie skryptu przy starcie systemu

Post autor: marcin1982 »

jerry84
Zajrzyj do tego postu:
viewtopic.php?f=145&t=148651
Jeśli uruchomienia wymaga jakiś_skrypt.sh np. sleep 10 && kadu, wtedy do ~/.config/autostart kopiujesz dowolny plik *.desktop dowolnej aplikacji z katalogu /usr/share/applications i w pozycji Exec= podajesz ścieżkę do danego skryptu wykonywalnego (sprawdzone, działa).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”