Laptom ACER Aspire -Intel GMA oraz NOMODESET

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
turysta
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Laptom ACER Aspire -Intel GMA oraz NOMODESET

Post autor: turysta »

Witam to mój pierwszy post na forum.
A to mój problem, na który szukam lekarstwa:
Miesiąc temu kupiłem notebook'a:
Acer Aspire 5336
15.6" matryca HD 1366x768
Intel® Celeron® Processor 900 (1M Cache, 2.20 GHz, 800 MHz FSB)
Grafika Intel GMA (4500M)
Matryca (rozdzielczość) WXGA 1366 x 768 (16:9)

Zainstalowałem Ubuntu 11.04 (remiks), podczas instalacji pojawił się problem gdy w pewnym momencie wyłączała się matryca. Sądziłem, że jest poważniejszy problem sprzętowy, ale okazało się, że wyłączało się podświetlenie matrycy. Doprowadziłem instalację do końca. Gdy świeciło się w matrycę ostrym światłem widać było pulpit z UNITY. Nie wiedziałem w czym jest problem więc szukałem w ustawieniach i sprawdziłem, że sterowniki do karty graf. są zainstalowane i działają a matryca pracuje w swojej maksymalnej rozdzielczości. Na innym komputerze znalazłem radę żeby ustawić opcję NOMODEST przy uruchamianiu, wprowadziłem więc zmiany na stałe i ubuntu uruchomił się z podświetloną matrycą w GNOME "twierdząc", że sprzęt nie obsługuje UNITY. W ustawieniach rozdzielczość spadła 1024x786 z brakiem możliwości zmiany częstotliwości odświeżania. Sterowniki karty graf są zainstalowane.
Wnioski:
Sprzęt obsługuje UNITY, sterowniki zainstalowane w systemie działają poprawnie, dopiero ustawienie opcji NOMODESET wprowadza błąd i parametry się zmieniają (zyskujemy podświetlenie matrycy). Skoro sterowniki działają poprawnie co dowiodło pojawienie się UNITY, nie ma potrzeby ponownej ich instalacji.
Pytanie:
1. Czy wyłączyć NOMODESET i szukać innego sposobu podświetlenia matrycy?
2. Czy zostawić NOMODESET i szukac sposobu zmuszenia karty graficznej do prawidłowej pracy?
Zaznaczam, że nie interesuje mnie UNITY (sprawdziłem, nie byłem zadowolony z jego działania, poczekam na nowe wersje). Chcę aby matryca pod GNOME pracowała w maksymalnej rozdzielczości.
Proszę o radę.
Pozdrawiam
Dodam, że moje doświadczenie z linuksem jest bliskie zeru, ale wiem do czego służy konsola.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2011, 21:04 przez turysta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Laptom ACER Aspire - problem z Intel GMA oraz NOMODESET

Post autor: igotit4free »

Co byś powiedział na acpi_osi= zamiast nomodeset?

Zmień tytuł.
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
turysta
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Laptom ACER Aspire -Intel GMA oraz NOMODESET

Post autor: turysta »

Na początku próbowałem kombinacji ustawień i trochę działałem na ślepo z braku wiedzy i doświadczenia oraz braku netu do podparcia i już nie pamiętam reakcji laptopa tylko na acpi_osi=. Poszukując odpowiedzi na aukcji sklepu gdzie kupiłem tego laptopa trafiłem na zażalenia kupujących, którzy nie mogli zainstalować innego systemu (preinstalowany był linuks LINPUS). Sklep odpowiadał, że laptop ten był dedykowany dla windows vista. Czyli chyba znalazłem rozwiązanie polegające na ustawieniu acpi_osi tak, żeby "udawał" vistę.
Przy najbliższej okazji spróbuję.

P.S. Przepraszam za wcześniejszy tytuł.

-- 18 wrz 2011, o 00:01 --

Wracając do tematu:
na acpi_osi zamiast nomodeset nic nie powiem ponieważ acpi_osi nie działa w moim przypadku na "czarny ekran".
Dobrze, proszę o poradę: nie mam wyjścia muszę stosować nomodeset, więc jakie kroki mogę jeszcze podjąć żeby "wpłynąć' na system zmienić opcję wyświetlania grafiki? Instalacja sterowników grafiki? Aktualizacja systemu? Zmiany w plikach konfiguracyjnych? Proszę o podpowiedzi :)

edit.
26 wrz 2011
Dziękuję za poradę, z parametrami acpi_osi= laptop sprawuje się należycie.
Problem rozwiązany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”