[SOLVED]sterownik do karty graficznej S3 UniChrome Pro

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Yaman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED]sterownik do karty graficznej S3 UniChrome Pro

Post autor: Yaman »

witam, otóż mam dosyć stary komputer z płytą główną asrock P4M800 i zintegrowaną kartą graficzną może dam wynik polecenia sudo lshw -c display

Kod: Zaznacz cały

*-display UNCLAIMED     
       description: VGA compatible controller
       product: CN700/P4M800 Pro/P4M800 CE/VN800 [S3 UniChrome Pro]
       vendor: VIA Technologies, Inc.
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       version: 01
       width: 32 bits
       clock: 66MHz
       capabilities: pm agp agp-3.0 vga_controller bus_master cap_list
       configuration: latency=32 mingnt=2
       resources: memory:f0000000-f3ffffff memory:fd000000-fdffffff memory:feaf0000-feafffff
i nie mam pojęcia czy mam dobre sterowniki ponieważ z gier to mało która działa tylko jakieś tuxy, a o grach flash już nie wspominając. w ogóle z wyświetlaniem grafiki są okropne problemy czasem nawet filmików na YT się nie da oglądać.

ps. mógłby ktoś dać link do tematu gdzie ktoś opisywał długo uruchamiający się system, a rozwiązaniem było wyłączenie nieistniejącej stacji dyskietek. szukam, szukam i nie mogę znaleźć
Ostatnio zmieniony 02 sie 2011, 20:30 przez Yaman, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: sterownik do karty graficznej

Post autor: igotit4free »

Jednego tylko nie rozumiem ... jak masz kartę S3 UniChrome Pro to dlaczego nie napiszesz w tytule, że chodzi o S3 UniChrome Pro, a właściwie dlaczego nie użyjesz wyszukiwiarki dla haseł S3 UniChrome Pro i P4M800, zanim założysz kolejny temat o tym samym? Przecież przeczytanie ze zrozumieniem wyniku samodzielnie wykonanej komendy, to nie jest jakiś tytaniczny wysiłek umysłowy wymagający przygotowania programistycznego, prawda?

Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Yaman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: sterownik do karty graficznej S3 UniChrome Pro

użyłem wyszukiwarki i faktycznie znalazłem kilka podobnych spraw, ale chyba nie do końca zrozumiałeś mój problem. po prostu nie mam pojęcia czy mam zainstalowane najnowsze/odpowiednie sterowniki do tej karty graficznej, bo wcześniej miałem podpiętą jakąś starą kartę graficzna NVIDII, która teoretycznie była spoooro gorsza i starsza, a wszystko śmigało na niej lepiej.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Post autor: igotit4free »

Nie mam takiej karty, ale z lektury tematów wynikowych dla wyszukiwarki i ww. haseł wynika, że ta karta ma żałosną wydajność pod dowolnym systemem operacyjnym i nadaje się co najwyżej, ale to co najwyżej do zastosowań w edytorach tekstu i do zwykłego przeglądania WWW bez szaleństw.
Ta karta była słabym średniakiem w czasach DirectX6 i Tomb Raidera 2, więc nie mam pojęcia czego po niej oczekujesz Roku Pańskiego 2011 i do tego pod Linuksem ... to ma żadne wsparcie i ciesz się że działa jak działa.
Poświęć chwilę i przeczytaj jednak wyniki wyszukiwania, a najlepiej wracaj na nVidię ... każda, dowolna karta nVidii będzie lepsza pod każdym względem od tego czegoś.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Yaman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dobra, czyli tak jak myślałem. myślałem, że może po prostu mam jakieś stare, nieaktualne sterowniki dlatego tak słabo z wydajnością, a na NVIDIĘ niestety nie wrócę bo karta się zjarała przez moją głupotę :( no nic dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”