Zainstalowałem 11.04, pokazuje się GRUB i na tym się moja wiedza kończy...

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
zonic
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zainstalowałem 11.04, pokazuje się GRUB i na tym się moja wiedza kończy...

Post autor: zonic »

Witam wszystkich forumowiczów,
Jak w temacie. Pierwszy raz w życiu widzę na oczy Linuxa. Z racji, że przy wczorajszym kupnie lapka miałem zainstalowanego "użytecznego" Linpusa, postanowiłem przeinstalować go na Ubuntu 11.04 Niebiańską Nimfę. Instalację zbootowałem z pendrive, zrobiłem partycje (po 20 minutach czytania do czego służy /root, /home i swap :D), instalacja poszła dalej. Restart PC i ku moim oczom wyskakuje GNU GRUB 0.97 i tak dalej, i tak dalej. Jakaś pomoc jak z poziomu GRUBa mogę odpalić swojego Ubuntu? A może coś zrobiłem źle, że pokazał mi się GRUB zamiast pieknego pinginowego interfejsu?

Pozdrawiam
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Zainstalowałem 11.04, pokazuje się GRUB i na tym się moja wiedza kończy...

Post autor: marcin1982 »

Wykonaj kroki opisane tutaj:
http://www.ubuntu-pomoc.org/grub-2-napr ... -windowsa/ .
Na to więc wychodzi, że przy instalacji Ubuntu nie zainstalowałeś Gruba 1,99 w MBR dysku twardego, a został Grub używany przez Linpus i ten Grub nie ma swojego menu.lst, stąd nic się nie uruchomi.
zonic
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Widzę, że jeszcze muszę dużo poczytać o Linuxie. Dzięki wielkie, siadam za parenaście minut do roboty ;)
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Jak mówi stare koreańskie przysłowie: "Nie od razu wszystkie kozy wyszły na pochyłe" :P Wszystkiego się pomału nauczysz. Jak rozumiem nie chciałeś się "przekonywać" do Linpusa?
zonic
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

marcin1982 pisze:Jak mówi stare koreańskie przysłowie: "Nie od razu wszystkie kozy wyszły na pochyłe" :P Wszystkiego się pomału nauczysz. Jak rozumiem nie chciałeś się "przekonywać" do Linpusa?
Jeżeli mówimy o tym samym Linpusie to tak, ciężko jest się do samej linii komend "przekonać" ;) Z racji, że kupiłem laptopa bez systemu, tylko z w/w Linpusem to uznałem, że na Linuxie dalej zostanę. Widziałem, że wsparcie dla niektórych gier, które by mnie interesowały, ma, więc nie widzę potrzeby kolejnego kompa na windzie. Warto spróbować czegoś nowego.

E: GRUB już działa, dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”