Powiększenie partycji systemowej [EXT4]

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Keough
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Powiększenie partycji systemowej [EXT4]

Post autor: Keough »

Tytułem wstępu - Ubuntu 11.04 siedzi u mnie na lapku razem z Windowsem 7. Podczas instalacji pingwinka ustaliłem, aby parycja SWAP miała do dyspozycji 512 MB (kiedyś czytałem aby nie przekraczać tej wartości) oraz wydzieliłem 10 GB dla systemu (w formacie EXT4). Wszystko było w porządku gdy nagle przestało brakować mi miejsca. Zainstalowałem GParted i co mi się ukazało? Partycja SWAP (0,5 GB) "wyłączona", za to system stworzył kolejną partycję SWAP - 2,99 GB. Skąd wziął miejsce? Oczywiście z partycji systemowej...

Dobra, włączyłem starą partycję SWAP (btw - jest jeszcze sens korzystania z niej przy obecnym systemie plików?), usunąłem nową, 3 GB partycję SWAP, ale miejsca nie mogę przeznaczyć dla partycji systemowej, bo ta jest zamontowana (i odmontować jej nie mogę, co z resztą mnie nie dziwi).

Z tego co się domyślam, mam odpalić GParted z systemu Live CD? Problem w tym, że wolałbym nie stracić niektórych danych, których zgrać sobie nie mogę (pliki flasha ukryte gdzieś w czeluści przeglądarki), więc prosiłbym o jakąś instrukcję jak przeprowadzić procedurę powiększania partycji bez utraty danych...
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Powiększenie partycji systemowej [EXT4]

Post autor: Admc »

Zawsze jest ryzyko utraty danych przy jakiejkolwiek operacji na partycji. Najlepiej zrób kopię zapasową całej partycji, np. programem clonezilla i potem powiększ gpartedem z livecd.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”