Optimus: Jak używać tylko GeForce-a

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
dhpasta
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Optimus: Jak używać tylko GeForce-a

Post autor: dhpasta »

Witam!
Mój problem, pewnie nie raz był na tym forum poruszany, sam założyłem kilka tematów na elektrodzie, ale jednoznacznej odpowiedzi mi nie udzielono...
A więc, mam laptopa Samsung QX510, z kartami Intel HD i NVIDIA GeForce GT 420M w technologii NVIDIA Optimus.
Doczytałem się w sieci, że Linuxy, jak narazie nie obsługują tej technologii. Jednak w odpowiedzi na mój temat (Brak OpenGL w Ubuntu 11), podano możliwość włączenia tylko GeForce... Generalnie chodzi o to, aby odpalić gry w OpenGL. Zawsze gdy odpalam coś przez Wine, albo gra się uruchamia, albo ruszy, ale jest bardzo ciemna (Open Arena - instalowane z Centrum), albo jest w złej rozdzielczości (np. RTCW w Wine, które jest za wąskie, a zmiana rozdzielczości powoduje problem z default.cfg, który można usunąć jedynie z poziomu Windowsa), lub w grze brakuje elementów grafiki (np. w Euro Truck Simulator przez Wine, gdzie w menu nie ma przycisków, a jeśli już na ślepo trafimy, to w grze widać tekstury, i ciemne elementy grafiki).
Odpisano mi tak:
Kolego standardowa przypadłość wszystkich linuksów głupieją z Ekranem, sterownikami i sprzętem jedyna pomoc to ręczna instalacja sterowników z plików ze strony Nvidi *.run

http://www.nvidia.pl/content/DriverDown ... pe=GeForce

Dla ver. 32 Bit

Nigdy ale to przenigdy nic nie instaluj z tego cudownego dodatku jakim są sterowniki własnościowe (miało być ułatwienie) wyszedł problem

1. ściągasz
2. zamieniasz nazwę na 1.run
3. kopiujesz do katalogu domowego (tam gdzie dokumenty i inne) aby był w głównym katalogu
4. Najgorsze odpalasz konsolę wpisujesz wpisujesz "dir" sprawdzasz czy widzi plik 1.run
5. później wpisujesz "Sudo sh 1.run" i wciskasz enter i zaczyna się instalować
6. Po instalacji elegancko zresetuj i musi działać

Takie to głupie że w 21 wieku trzeba używać konsoli która ma już 60 lat a nowy system nie może się bez niej obejść, nawet głupiego sterownika nie da się inaczej zainstalować.
Zrobiłem wszystko wg. instrukcji. Konsole zwróciła:

Kod: Zaznacz cały

kuba@Laptop:~$ sudo sh 1.run 
[sudo] password for kuba: 
Verifying archive integrity... OK 
Uncompressing NVIDIA Accelerated Graphics Driver for Linux-x86 280.13............................................................................................................................... 
A następnie wyskoczyły dwa komunikaty:
Obrazek
Obrazek

Log z drugiego screena załączam.
Załączniki
nvidia-installer.txt
(3.31 KiB) Pobrany 77 razy
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Re: Optimus: Jak używać tylko GeForce-a

Post autor: thalcave »

Pierwszy komunikat prosi jednoznacznie o wyłączenie środowiska graficznego!
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

Albo dodania do polecenia odpalenia instalatora parametru

Kod: Zaznacz cały

--no-x-check
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Nemeczek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Nemeczek »

Jeśli będziesz instalować sterowniki od nvidii do karty hybrydowej to system Ci się wysypie. Jedynymi wyjściami są korzystać z karty Intela tylko bądź używać bumblebee - domyślnie system działa na karcie Intela ale jak przed uruchomieniem gry podasz komendę optirun32 to wtedy grę uruchomi na karcie nv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”