Modem Huawei E353 - nie mogę się połączyć z internetem.

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
hexoden
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Modem Huawei E353 - nie mogę się połączyć z internetem.

Post autor: hexoden »

Witam, dostałem dzisiaj nowy modem, niestety po podłączeniu go do portu USB nie ma żadnej reakcji. Wcześniej używałem starszego modemu Huawei, podłączyłem, restart komputera i działal automatycznie. Oczywiście stworzyłem nowe połączenie w ustawieniach sieciowych. Proszę o instrukcje krok po kroku.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, 19:33 przez hexoden, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Re: Problem z Huawei E353. Nie wykrywa

Post autor: brezniew »

Podaj też wynik:

Kod: Zaznacz cały

lsusb
hexoden
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Re: Problem z Huawei E353. Nie wykrywa

Post autor: hexoden »

Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 002 Device 003: ID 12d1:1506 Huawei Technologies Co., Ltd. 

Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

-- 23 sie 2011, o 14:13 --

Rozwiązanie znalezione na zagranicznym forum Ubuntu. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc wszystkim którzy wypowiedzieli się na ten temat.
Awatar użytkownika
niXon
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Modem Huawei E353 - nie mogę się połączyć z internetem.

Post autor: niXon »

u mnie też nie reaguje ubuntu po wsadzeniu tego modemu,
mogę prosić o naprowadzenie jak rozstrzygnąć ten problem ?
Awatar użytkownika
truskawa780
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: truskawa780 »

niXon pisze:u mnie też nie reaguje ubuntu po wsadzeniu tego modemu,
mogę prosić o naprowadzenie jak rozstrzygnąć ten problem ?
Czy ktoś znalazł rozwiązanie?
Awatar użytkownika
andreasa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: andreasa »

Nie wiem czy to działa bo mam inny modem, ale warto sprawdzić.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1799524
Awatar użytkownika
truskawa780
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

tu chyba chodzi o inny problem związany z tym modemem... ale dzięki za zainteresowanie :)
jazz70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.10

Post autor: jazz70 »

Do uruchomienia tego modemu ( i wielu innych ) potrzebujemy dwóch pakietów usb-modeswitch i usb-modeswitch-data, w świeżych wersjach (nie wiem kiedy to będziesz czytał , ale zasada uruchamiania najnowszego modemu pewnie będzie taka sama - musisz mieć pakiety w wersjach nowszych niż Twój modem )

W moim Ubuntu 10.10 miałem oba pakiety w wersjach z 2010 roku (tego modemu Huawei jeszcze nie produkowano i dlatego oprogramowanie go nie zna), Synaptic nie dawał już żadnej możliwości wgrania nowszej wersji.
Jeśli masz Ubuntu nowsze niż 10.10 to możliwe, że Synaptic będzie mógł zainstalować pakiety w nowszych wersjach z repozytorium bez potrzeby ściągania ich kodu i kompilacji.

Nowe modemy USB zawierają mini dysk twardy widoczny w systemie i zawierający programy potrzebne do uruchomienia pod windows - dopiero po wgraniu tego oprogramowania zaczynają pracę jako modemy.
Linux też widzi ten mini dysk twardy --- drivery pod Windowsa są bezużyteczne ale można to całkowicie zignorować bo jądro Linuxa obsługuje ten modem (jeśli masz inny model szukaj czy jądro obsługuje Twój model), tylko chwilowo "przedstawia" się on jądru jako dysk.
wpisz w terminalu polecenie

lsusb
- powinieneś zobaczyć wszystkie urządzenia podłączone do Twojego komputera przez usb , nazwy ich producentów i przyporządkowany numer ID (jak na listingu kilka postów wyżej).
Jeśli widzisz nazwę producenta Twojego modemu, np Huawei to już jesteś blisko.

Taki modem trzeba teraz przełączyć do pracy z trybu dysku twardego do trybu modem, robi to pakiet usb-modeswitch . Pakiet pobiera listę znanych urządzeń, z drugiego pakietu o nazwie usb-modeswitch-data (dlatego pakiety muszą być "świeże" - żeby były już po wyprodukowaniu modemu i go znały).

Żeby pakiety kompilowały nam się bez błędów musimy zainstalować w naszym systemie pakiet "pomocniczy" zawierający odpowiednią bibliotekę tj pakiet o nazwie libusb-dev . Robimy to standardowo przez System>Administracja>Synaptic (pakiet nie musi być aż tak "świeży" i dlatego możemy skorzystać ze standardowego pakietu dostępnego w repozytorium Synaptica)

Oba główne pakiety o które nam chodzi tj usb-modeswitch i usb-modeswitch-data w najnowszych wersjach pobieramy z najlepszego możliwego źródła , czyli ze strony twórcy tego oprogramowania :
http://www.draisberghof.de/usb_modeswitch/#download

teraz ściągnięte archiwa rozpakowujemy > utworzą się dwa katalogi o nazwach odpowiadających pakietowi .

UWAŻAJ na nazwy katalogów, bo w tym opis zrobiłem trochę dla potomnych i dałem nazwę uniwersalną , koniecznie musisz to zmienić na prawdziwą nazwę katalogu jaki utworzył się po rozpakowaniu ściągniętego pliku !
już jest różnica, bo twórca pakietu używał _ zamiast - w nazwie (znak podkreślenia zamiast znaku myślnika).

Do "chodzenia" po katalogach i uzupełniania długich i pogmatwanych nazw przyda się nam klawisz Tab na klawiaturze.
Piszemy cd pierwsza-litera-nazwy-katalogu wciskamy Tab i system uzupełni nazwę sam.

Jeśli jest kilka podobnych nazw uzupełni nazwę do tego miejsca aż w nazwie katalogu pojawiają się różnice (system zatrzymuje uzupełnienie w miejscu w którym pojawia się różnica w nazwie bo nie wie o którą nam dokładnie chodziło i musimy mu podpowiedzieć przed kolejnym uzupełnieniem), wpisujemy znak od którego następuje dalszy ciąg nazwy i wciskamy Tab, system znowu uzupełni nazwę .
to info tak poza konkursem ale przyda się teraz i na przyszłość...

Jako pierwszy kompilujemy pakiet usb-modeswitch :
Otwieramy terminal , wchodzimy do katalogu rozpakowanego z archiwum komendą cd ,później kompilujemy i instalujemy
komendą sudo make install

cd nazwa-katalogu-z-usb-modeswitch

sudo make install 

Jako drugi kompilujemy pakiet usb-modeswitch-data :
wchodzimy do katalogu rozpakowanego z archiwum komendą cd (uważaj czy nie wywołujesz tej komendy będąc dalej w I-wszym katalogu) ,później kompilujemy i instalujemy komendą sudo make install

cd nazwa-katalogu-usb-modeswitch-data

sudo make install 
jeśli nie sypnęło błędami to wszystko OK teraz się wyloguj, zaloguj z powrotem i wszystko powinno działać / ewentualnie wyciągnij modem z USB i po chwili wsadź ponownie.

Piszę ten post na nowym modemie.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2012, 12:09 przez jazz70, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
truskawa780
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie... dziękuję za takie poświęcenie! Ale... zainstalowałam oba pakiety, uruchomiłam ponownie i nie widzę zmian w zachowaniu komputera... sieć jest już właściwie wykryta. Klikając na połączenia, nast. "modyfikuj połączenia.." w komórkowych jest iplus, jest wprowadzony pin karty i wszystkie dane ale mimo to w żaden sposób on się nie może połączyć z internetem...
Awatar użytkownika
niXon
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

u mnie wylogowanie nie pomogło,
zatrybiło po restarcie i e353 z Tmobile śmiga :)
dziękuję :)
jazz70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

@ truskawa780 , sorry za brak reakcji na Twój wpis,ale mailowo nic nie zameldowało, że ktoś ciągnie wątek

Na jakim etapie masz problem, czy widzisz rozbieżności w moim opisie i u siebie ? Czy na pewno zainstalowało pakiety ?
Awatar użytkownika
truskawa780
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

wydawało mi się, że zainstalowałam wszystko tak jak być powinno ale teraz, z racji tego, że jestem kobietą :P zaczęłam się zastanawiać czym dokładnie jest "kompilacja" i czy wszystko wykonałam poprawnie... czy poza tamtymi dwoma podstawowymi komendami należy zrobić coś jeszcze?
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Najlepiej, gdybyś wklejała wyniki z terminala wszystkiego, co zrobiłaś po kolei no chyba że wiesz że obyło się bez błędów...
jazz70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

"kompilacja" przebiega w momencie jak wykonujesz komendę sudo make install --- czy wtedy nie zgłosiło błędów ? z opisu widzę, że stoisz na 11.04 czy możesz nam powiedzieć jaką wersję pakietów proponuje Synaptic (czy umiesz się nim posługiwać ?). Czy ściągnęłaś pakiety z linku w opisie ?
W zależności od tego co odpowiesz będę Ci podpowiadał... pzdr

Nie wiem jaka wersja pakietów jest w 11.04 może ktoś podpowie czy trzeba kompilować usb-mode-switch żeby uruchomić modem ?
Z innych opisów wygląda jakby wystarczyło zainstalować pakiety przez Synaptic. Osoby , które uruchomiły modem i odpowiedziały na mój opis robiły to co opisałem i były na Ubuntu 10.10

-- 31 sty 2012 10:39 --

Jeszcze jedno pytanie : Czy skonfigurowałaś połączenie z Internetem w Network Managerze ?
Awatar użytkownika
truskawa780
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

zainstalowałam wymienione pakiety bez żadnych błędów ale teraz weszły nowsze wersje, których już nie mogę zainstalować.. myślę, że nie będę się z tym bawić bo na wielu forach można dostać tylko porady dot. 10.10, które przy 11.04 już nic nie dają bo tutaj poszczególne programy mają inne nazwy i ciężko jest się odnaleźć.. Niebiańska Nimfa fajnie się prezentuje wizualnie ale zawieszają jej się niektóre opcje więc wgram teraz 10.10 i wtedy dam znać jak mi idzie z huaweiem :)

-- 2 lut 2012, o 01:59 --

usb-modeswitch-data zainstalowany ale przy usb-modeswitch wyskakuje coś takiego: http://tinypic.com/r/5mbeki/5

-- 9 lut 2012, o 23:05 --

pomooocy

-- 15 lut 2012, o 11:24 --

poszło... po podłączeniu modemu wyskakiwało okno do wpisania pinu a później nieznany błąd i tak się działo przy każdym podejściu.. nic nie zainstalowałam i nagle tego pięknego dnia internet ruszył :)
kuba_new
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kuba_new »

Kolego jazz70 - serdeczne podziękowania za pomoc!!! Parę dni temu odebrałem prezent od T-Mobile: netbooka Samsung NP-N102S-B01PL wraz z modemem USB: Huawei E353 HSPA+ i męczyłem się z uruchomieniem blueconnecta. Brnąłem przez różne porady na różnych forach - nic nie wychodziło, dopiero to, co Ty tutaj umieściłeś zadziałało. Jestem wdzięczny!
Podam jeszcze konfigurację, tak dla innych szukających rozwiązania - na tym małym nettopku mam Linux Minta 11. Pod windą numer 7 działa wszystko - no bo na tym Huaweiu są i drivery i oprogramowanie, działa i internet i bramka SMS i licznik danych... Pod Mintem mam jedynie internet - ale mnie tylko o to chodziło (wszędzie gdzie jestem, a nie ma wifi, chcę mieć dostęp do sieci i moich danych)! Prędkość połączenia - na zielonej lampce w modemie mam jednakową, tak pod windą jak i pod Linuksem mam około 270 kb/s.
I dodam jeszcze - po zainstalowaniu wszystkiego tak, jak to zalecił Kolega jazz70, należy komputer zrestartować i w gnieździe USB MUSI być wsunięty modem! I pamiętajcie o kodzie PIN - kod PIN to jest TEN KOD ze zdrapki, a NIE TEN KOD, który Wam poda operator! Mnie to zmyliło - operator użył słów "kod BOA" i ja to sobie na kartce zapisałem jako "kod PIN" - potem miałem problem z zablokowanym PINem i musiałem użyć PUKa - ale to wynikało wszystko z pośpiechu i zdenerwowania którąś tam próbą uruchomienia blueconnecta pod Linuksem...
Na innym komputerze, na desktopie z Ubu 10, uruchomiłem blueconnecta według tego samego sposobu - oryginalne pliki "usb-modeswitch-data", które są dostępne w "aktualizacji" są za stare - trzeba zainstalować te, które zalecił Kolega jazz70 (ze strony przez Niego podanej). I także - modem musi być wsunięty w port USB podczas włączania komputera - a nie dopiero po uruchomieniu systemu!
Jeszcze raz dziękuję za pomoc!
jazz70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

gwoli uzupełnienia : po zainstalowaniu oprogramowania modem można wkładać i wyciągać kiedy chcemy (oczywiście po zamknięciu połączenia internetowego), nie musimy za każdym razem zamykać/restartować systemu.

Trzeba tylko chwilę poczekać po włożeniu do portu USB i wyskoczy okienko do podania numeru PIN.
Jest to znak, że jądro Linuxa znalazło modem i się z nim komunikuje.

Jednak ja osobiście mam inny problem:
Po rozłączeniu z Internetem przez Network Managera, NIE jest już możliwe ponowne połączenie , muszę wyciągnąć modem z portu USB, odczekać (aż jądro usunie sterownik z pamięci), podłączyć z powrotem do portu USB, czekać na okienko z PIN (jądro znowu wgrywa sterownik) i połączyć przez Network Managera.

Jak jest u Was ?
kuba_new
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kuba_new »

Potwierdzam - mam ten sam problem :-(
Od razu jak dostałem informację, że odpowiedziałeś na mojego posta porobiłem próby i testy. I mam tak samo - po nawiązaniu połączenia (bezproblemowego, co ważne) i jego zakończeniu przez Network Managera już się NIE DA drugi raz nawiązać połączenia z siecią - trzeba wyjąć modem z USB, odczekać chwilę i ponownie go podłączyć. Po chwili znowu zapyta się o PIN i nawiązuje połączenie. Hmm, czy mnie to będzie przeszkadzać? - akurat mnie nie! Ja, bowiem, używam tego nettopka do połączenia z bazą danych układów scalonych jeśli naprawiam coś w terenie (do tej pory służył mi do tego smartfon, ale jego malutki ekranik nie pozwalał na wielkie powiększenie stron pdf), ale innym na pewno to będzie przeszkadzać.
Przy tych próbach "latałem" z nettopkiem po całym mieszkaniu i okazało się, że mam kilka miejsc gdzie mogę się połączyć z siecią po zielonej lampce z szybkością od około 250 kb/s do aż 1100 kb/s, a z niebieską osiągnąłem nawet 24 Mb/s!!! Podane prędkości były takie same na windzie jak i na Mincie - w określonym miejscu. Wszystko sprawdzałem na Wirtualnej Polsce, w zakładce MojeIP.
I tu, niejako przy okazji, dwa pytania:
po pierwsze - jak zmusić modem aby łączył się poprzez 3G, a nie poprzez 2G?
i po drugie - czy jest jakiś linuksowy program do komunikacji poprzez SMS z tego modemu? - spodobała mi się ta funkcja na windzie...
Aha, no i trzecie - czy jest jakiś licznik danych transferowanych modemem? - ja mam limit 4 Giga na miesiąc na tym blukonekcie (hi - zastanawiałem się jak to słowo napisać po angielsku z polską końcówką -kcie :-)) )?
Pozdrawiam Kolegę.
jazz70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

# 1 - tak , można zmusić modem żeby łączył się tylko poprzez 3G - w Network Managerze klikasz na nazwę Twojego połączenia internetowego > komórkowe > zaawansowane i jest TYP połączenia i domyślnie jest dowolne, ale jak się kliknie strzałeczkę to rozwija się lista i można wybrać między 3 G i 2 G. Jak przekroczymy limit i nam zejdą do 1 kb/s to wtedy wybieramy łączenie po 2 G i ...

# 2 sms ? nie wiem - nie interesowało mnie to

# 3 licznik danych miałem baaardzo dawno temu na Ubuntu 6.10, program chodził pod KDE (nazwy nie pamiętam)-trzeba wygooglać

co do prędkości to modem robi to co mu kazali-jak będzie w zasięgu HSPA+ to będzie miał prędkość HSPA+ , tylko pytanie czy zawsze będziemy w zasięgu HSPA+ .
Ja tylko kilka razy doszedłem do 1 Mb/s, ale jest widoczna różnica między 353, a 17x, nie mogłem przekroczyć na nim 350-400 kb/s

pzdr
Awatar użytkownika
niXon
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

na e173 z tmobile chodzi do 4MB po 3g
w zasadzie na e353 zupełnie podobnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”