Od razu zaznaczę, że jestem początkującym użytkownikiem - więc delikatnie z odpowiedziami

Czego mi potrzeba?
Skryptu, który sprawdzi najpierw czy aktualnie jest połączenie z siecią, a jak go nie ma, to je uruchomi. I żeby nie było zbyt łatwo, jest jeszcze jedna sprawa... Otóż, kiedy mam podłączoną sieć i to połączenie się zerwie, nie mogę normalnie połączyć się ponownie - przy próbie pojawia się tylko komunikat że sieć jest 'disconnected'. Dlatego też skrypt powinien zakładać systemowe odłączenie i ponowne podłączenie modemu, przed połączeniem z internetem - po ponownym podłączeniu modemu nie problemu z połączeniem się z siecią.
Ewentualnie dajcie znać jeśli znacie jakiś sposób na to, by można było ponownie połączyć się z siecią, bez konieczności odłączania i podłączania modemu.
Co do uruchamiania skryptów o określonej godzinie, to poszperałem trochę i wiem że jest program do tego - crontab?
Podsumowując. Regularnie, co pewien czas (np co godzinę) chciałbym aby uruchamiał się skrypt, który powoduje:
1. Sprawdza czy jest połączenie z siecią
2. Jeśli jest - nie robi nic
3. Jeśli nie ma to odłącza modem
4. Podłącza go z powrotem
5. Łączy z internetem
Na chwilę obecną jest to dla mnie rzecz nie do przejścia - jak napisałem wcześniej jestem początkującym użytkownikiem. Więc będę wdzięczny za pomoc i pomysły.