Unabled to connect upstart przy instalacji ubuntu na LG GT 540.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
ukaszf9
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: Inna

Unabled to connect upstart przy instalacji ubuntu na LG GT 540.

Post autor: ukaszf9 »

No to witam drugi raz i mam nadzieję, że teraz wszystko uzupełnię prawidłowo, żeby znów temat nie został zablokowany.

Więc planowałem zainstalować ubuntu na androidzie wg. poradnika http://nexusonehacks.net/nexus-one-hack ... r-android/ dostępnego pod tym linkiem. Na na moje nieszczęście coś poszło nie tak i nie wiem co właściwie jest nie tak. Przy każdej próbie instalacji wyświetla mi się ten sam błąd ( Unabled to connect upstart ) i z tego co wyczytałem upstart odpowiada za uruchamianie usług i zadań więc stwierdziłem, że to w tym leży rzecz. Szukałem też na google i najwidoczniej nie tylko ja mam z tym problem ( co prawda to dotyczyło instalacji na komputerze ) no ale żadnej konkretniej odpowiedzi nie widziałem więc postanowiłem tutaj napisać i liczę na pomoc.

Sprzęt:
LG GT 540 ( android 2.1 )

P.S po wyświetleniu błędu instalacja idzie dalej i wszystko niby cacy po za tym, że jak się łącze to mam ekran szary ze popularną strzałką, bądź po prostu zwykły puplit linuxa, albo jakieś szare tło z kreskami ( próbowałem instalować 3 razy i za każdym razem ten sam błąd i tylko te pulpity co się pozmieniały ).
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Unabled to connect upstart przy instalacji ubuntu na LG GT 540.

Post autor: Admc »

╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
ukaszf9
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A może tak żeby nie naruszało mi żadnych plików systemowych bo telefon póki co ma około miesiąc dałoby się ? Bo z opisu wynika, że instaluje do głównego ''phone'' czyt. narusza pliki systemowe. Po za tym jeżeli możesz to wytłumacz na jakiej zasadzie działa ta aplikacja zważając na jej ''małą wielkość'' ?
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Nie, ten program tworzy plik LOOP na karcie pamięci i tam instaluje debiana/ubuntu, możesz też stworzyć partycję ext2/3/4 na karcie i tam zainstalować.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
Awatar użytkownika
Canis Lupus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86

Post autor: Canis Lupus »

Fajny temat. Sam mam LG GT 540 i jestem ciekaw, jak Ubu na tym działa. Sam raczej nie zainstaluję, bo wymaga root-a.

Co do problemów:
1. Może Twój root systemu nie działa?
2. Zmieniłeś rozdzielczość na właściwą? Z moich informacji wynika, że wynosi ona 320×480 px.

Jeżeli będziesz miał ochotę się pochwalić swoimi sukcesami w instalacji - z chęcią poczytam.
ukaszf9
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Co do roota - zawsze można zrobić unroot i gwarancja wraca x]
2. Rozdzielczość nie ma znaczenia - sam autor zaleca na stosowanie tej wyższej bo ładnie wygląda.

Ja jeszcze mam pytanie co do tego programu: Chciałbym z ubuntu/debian korzystać nie koniecznie mając dostęp do internetu. Czy ta aplikacja wymaga dostępu do neta ? chodzi o to, żeby po instalacji móc normalnie uruchomić ( i wgl. uruchamia się przez terminal tak samo ? ).

I chyba ostatnie pytanie: Ubuntu czy Debian ? które wg. was bardziej nadaje się do użytku ( mi głównie zależy na gimpie ale są to szczegóły :p ).
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

buhahahahaha! Jak ty wyobrażasz sobie pracę w gimpie na rodzielczości 320x480? Pomijam też że gimp będzie się ładował z 5 minut. Nie no poprawiłeś mi humor. A co do distra to debian bo on oficjalnie wspiera ARM a ubuntu nie.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Przepraszam za offtop, ale mam pytanie ... czy stawianie np. Ubuntu na takim telefonie służy czemukolwiek poza wykazaniem, że można? Innymi słowy, czy to ma jakąś wartość użytkową, czy jest jedynie ciekawostką? Temat jest mi zupełnie obcy.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”