Witam
Mam taki nietypowy problem
Mam sieć składającą się z 40 komputerów wszystkie pracują na OSach Microsoftu i 3 komputery z zainstalowanym Ubuntu 10.04, oraz 1 z Ubuntu 11.04
Sieć podłączona jest pod router linksysa z włączonym DHCP bez filtrowania MAC
Komputery pracujące z systemem Windows działają poprawnie - widzą sieć lokalną i posiadają wyjście w świat
Komputery z zainstalowanym Ubuntu widzą sieć lokalną jednak nie mogą wyjść na zewnątrz.
Dla utrudnienia zagadki dodam że adresy DNS przydzielone z DHCP jak i wpisane z palca (te same, jak i inne np googla) nie odbijają pingów. Pingi odbija brama, oraz wszystkie komputery w sieci lokalnej.
Dodatkowe utrudnienie - to samo działo się na Knoppix, OpenSuSE 11.3, Mandriva 2010
Traceroute nie wyświetla żadnych wyników - trwa w nieskończoność
Kombinowałem z ustawieniami TTL i MTU jednak zmiana wartości nie przyniosła pożądanego rezultatu, zmieniałem również ustawienia karty sieciowej na half duplex full duplex dla 10/100/1000 Mbit/s
Problem w tym że nie mam dostępu do ustawień routera.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem
Czy mogę ustawić tak sieć pod ubuntu żeby pracowała identycznie jak w windows? Jakie parametry musiałbym zmienić?
Jeszcze jedno komputery z Ubuntu podłączone do innej sieci działają poprawnie, zarówno schowane za NATem jak i z publicznym IP, jeden z komputerów ma dwa systemy Windows i Ubuntu i tu internet jest tylko na Windzie.
Z góry dzięki za pomoc
Internet na komputerach z Ubuntu podłączonych do sieci nie działa, na Windowsach działa
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Internet na komputerach z Ubuntu podłączonych do sieci nie działa, na Windowsach działa
Ostatnio zmieniony 30 sie 2011, 14:37 przez halskee, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Internet na komputerach z Ubuntu podłączonych do sieci nie działa, na Windowsach działa
Problem się rozwiązał
Jeden ze switchów zarządzalnych miał takie samo IP jak router. Po zmianie IP na switchu Internet hula.
Chociaż w dalszym ciągu mnie zastanawia dlaczego Windy sobie z tym radziły
- pewnie jakaś luka 
Jeden ze switchów zarządzalnych miał takie samo IP jak router. Po zmianie IP na switchu Internet hula.
Chociaż w dalszym ciągu mnie zastanawia dlaczego Windy sobie z tym radziły