Jak zainstalować xampp'a lub lampp

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Kociowisko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jak zainstalować xampp'a lub lampp

Post autor: Kociowisko »

Witajcie. Chciałbym zainstalować xamppa lub lamppa. Prosiłbym o poradnik krok po kroku. Szukałem poradników na tym forum ale nic nie znalalłem ciekawego. Prosze o szybką odpowiedz. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Jak zainstalować xampp'a lub lampp

Post autor: Althorion »

„Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.”
Kociowisko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

jak korzystałem z tego pierwszego poradnika to mi wysakuje blad gdy wpisuje pierwsza komende
kampo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: kampo »

Możesz też łatwo zainstalować przez program tasksel. W nim wyszukujesz LAMP Server, spacją zaznaczasz i enter. Po instalacji od razu konfigurujesz przez ten program (hasło do bazy danych itd.). Potem musisz tylko doinstalować phpMyAdmin (przez apt-get chociażby).
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Althorion »

Nie masz jej wpisywać dosłownie, tylko zamienić odpowiednio te XXX na taki numer, jaki masz w nazwie pliku. Możesz posłużyć się tabem do uzupełnienia nazwy. Względnie wpisanie:

Kod: Zaznacz cały

sudo tar xvfz xampp-linux-*.tar.gz -C /opt
też powinno zadziałać.

No i raczej jeśli chcesz otrzymywać sensowną pomoc, powinieneś podawać komunikaty o błędach jakie Ci się wyświetlają.
„Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.”
Kociowisko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

juz wszystko wypakowal zainsalował, wszystko powinno działać to jak wpsize http://localhost to nie pojawia sie strona powitalna, aponiżej zamieszczam zdjęcie:

CIACH!
Wyciąłem obrazek. Proszę przepisać stosowny komunikat na forum. Z terminala można kopiować tekst, więc to nie będzie problemem.
Althorion
Awatar użytkownika
beluosus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: beluosus »

Wszystko jest opisane w ostatnich linijkach. Jest już uruchomiony serwer web oraz serwer bazy (a przynajmniej te porty są już zajęte). Wykonaj z prawami roota:

Kod: Zaznacz cały

netstat -ntlp
Polecenie pokaże wszystkie nasłuchujące porty TCP oraz programy z nimi powiązane. 80 to port dla http, a 3306 dla mysql. Następnie wyłącz te demony i uruchom lampp.
8. Zabrania się umieszczania w postach obrazków większych niż 256x256 pikseli. Jeśli widzisz konieczność pokazania problemu za pomocą ilustracji o większych rozmiarach - skorzystaj z jednego z serwisów do tego przeznaczonych, a na forum wstaw miniaturę i/lub odnośnik do większego obrazka.
9. Obrazek może być tylko ilustracją rzetelnie opisanego problemu. Komunikaty ze zrzutów ekranów (bądź ich istotne fragmenty) należy przepisać na forum. Posty gdzie grafika pełni dominującą rolę będą usuwane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”