Częste zawieszanie się PC i nie uruchamianie się BIOSu

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
monia_rr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Częste zawieszanie się PC i nie uruchamianie się BIOSu

Post autor: monia_rr »

Od dłuższego czasu mam poważny problem z komputerem. Zaczęło się gdy korzystałam jeszcze z XP. Najpierw zaczęły pokazywać się jakieś błędy systemu (udawało się je naprawić). Po jakimś czasie jednak zaczął być problem z uruchomieniem komputera - po włączeniu nie odpalało wcale BIOSa :/ . Uruchamiały się wentylatory, diody, napęd, HDD... niestety nic więcej. Nie dało ssię go wtedy nawet zresetować lub wyłączyć - trzeba było odłączyć zasilanie.
Wtedy pomyślałam, że może to wina zasilacza - może, któryś z napięć nie podaje. Jak, że miernik mi się zepsuł zamieniłam po prostu zasilacz (ten drugi działający na 100%). Niestety to nic nie dało. - komputer dało się uruchomić, jednak czasami trwało to nawet ponad godzinę - ciągłe włączanie i wyłączanie, by odpalił w końcu BIOS.
cały komputer wyczyściłam, wymieniłam pasty pod radiatorami (również grafiki). Pewnego dnia (po długich próbach uruchomienia ) nie załadowało mi XP (łądowanie się zatrzymywało). I koniec. Za pierwszym razem udało się naprawić system z płyty, jednak po kilku dniach znowu to samo i już naprawa nic nie dała. Próbowałam wtedy sformatować dysk i zainstalować xp na nowo. Wtedy wyświetlał się komunikat, że dysk jest uszkodzony :/ . Za 2 razem jednak udało się sformatować dysk. Wtedy jednak doszłam do wniosku, że wsadzę inny dysk. Na nowym dysku xp działał chyba 2 tygodnie. Zaczęły się jednak pokazywać podobne objawy. Po przeskanowaniu kasperskim sformatowałam dysk i zainstalowałam Ubuntu. (oba dysku również skanowałam programem do sprawdzania HDD, nie pamiętam jego nazwy).

Niestety przy ubuntu pc działał dobrze kilka dni, teraz co chwila się zawiesza. Wtedy problem jest z uruchomieniem BIOSa czasami. (Lub zawiesza się na jego pierwszej stronie i nie da się nawet zresetować)
GNUgrub się uruchamia, czasami ubuntu się z niego uruchomi a czasami nie. wtedy znowu na nowo instalacja Ubuntu :/ . Co 2-3 dni muszę instalować ubuntu na nowo bo nie daje się uruchomić.
PROSZĘ O POMOC BO NIE MAM POJĘCIA CO JEST NIE TAK Z MOIM PC.

teraz również mam problem z instalacją nawet, bo najczęściej się zatrzymuje. Jednak wersja z płyty odpala dobrze - jednak zawieszanie się i wtedy nie odpuszcza :(

Wspomnę, że nic się nie przegrzewa, RAM było sprawdzane, grafika też, HDD również. Nie widzę, żeby któryś z kondensatorów był popuchnięty. Komputer nigdy nie była podłączony bezpośrednio do gniazdka - zawsze przez UPS. Nie mam zielonego pojęcia co tu może być nie tak. Prosiłam o pomoc na kilku forach jednak nikt nie odpisuje :(

Po zawieszeniu się komputera sprawdzałam logi systemu z momentu zawieszenia, jednak....czasami jakiś błąd był (nie pamiętam jego nazwy, ale nic w internecie nie mogłam znaleźć na jego temat) ale najczęściej nie było żadnego błędu

Charakterystyka mojego "składaka":
- procek AMD 64 athlon x2 (po 1000MHz)
- płyta główna: PA77GTA-VT
- grafika : radeon HD 2600XT
- 2GB RAM
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2011, 16:26 przez monia_rr, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Poważny problem z pc - nikt nie umie pomóc :(

Post autor: Althorion »

Trudno odgadnąć, co może być nie tak, skoro piszesz, że większość rzeczy już sprawdziłaś. Została płyta główna/procesor, przy czym najprawdopodobniej to ta pierwsza jest „winna”. Jeżeli komputer nie ruszy na cudzej pamięci i karcie graficznej, to już wiesz, co wymienić.
„Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.”
nycko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: nycko »

Może procek bądź szyna były podkręcane? Proponowałbym reset BIOSa do ustawień fabrycznych (przełączenie zworki na płycie przy baterii lub wyjęcie tejże na paręnaście sekund). Jeśli się unormuje to nie zaszkodzi również upgrade BIOSa do najnowszej wersji ze strony producenta.
monia_rr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przepraszam za temat, ale nie za bardzo wiedziałam jak nazwać, bo tyle objawów :(.

BIOS jest w najnowszej wersji producenta. Podkręcane nie było.

Mam jeszcze pytanie. Znalazłam gdzieś informację, że komuś ubuntu zawieszało się przez sterowniki do grafiki. Zmienił te rekomentowanie na drugie i komputer przestał się zawieszać. Ja wśród użytkowników ubuntu jestem nowa i mam mały problem. Ściągnęłam inne sterowniki przez tą bazę ubuntu (zapomniałam nazwy tego programu - do ściągania i instalacji programów - nie mam jak sprawdzić teraz) . Jednak po zainstalowaniu nie pokazuje mi ich w opcjach sterowników własnościowych. Jak można zmienić te sterowniki?
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Częste zawieszanie się PC i nie uruchamianie się BIOSu

Mogłoby być tak, jak piszesz, gdyby nie to, że czasami Ci się BIOS nie uruchamia. Problemy z BIOSem to niemal wyłącznie problemy sprzętowe. BIOS jest na tyle niskopoziomowym systemem, że sterowniki systemowe w ogóle go nie dotyczą.
Awatar użytkownika
Diseant
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Diseant »

Polecałbym z własnego doświadczenia sprawdzić płytę oraz procek, które to mogą adekwatnie wpływać na obecny stan funkcjonowania sprzętu komputerowego. Znając takie przypadki (a było ich kilka), winą można obarczyć te oto dwa podzespoły, czyli procek albo płyta główna. Jeżeli masz gdzie sprawdzić te podzespoły (przykładowo: Twój procek do innej płyty i na odwrót), to można roztrzygnąć tą sprawę. Owszem - nie zaszkodzi reset biosu, ale nie zawsze to pomaga.

Trzecim, lecz mniej ważnym winowajcą może być karta grafiki. Miałem też taki przypadek, iż karta graficzna (też Radeon) po prostu odmówiła posłuszeństwa i komputer raz działał a raz nie. Nie wiem czego to była wina, lecz po kilku miesiącach karta padła całkowicie.

Na Twoim miejscu radziłbym sprawdzić płytę główną oraz procek. Możesz sprawdzić też pamięci RAM, które w jakimś tam stopniu też mogą się przyczyniać do tego stanu rzeczy.

Pozdrawiam.
monia_rr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję za rady. Spróbuję przełożyć procka do drugiej płyty.
Dzisiaj odkryłam coś dziwnego!
Wcześniej jakoś nie przyszło mi to do głowy. Znowu BIOS nie chciał się uruchomić i po 5 min. przypadkowo wcisnęłam jakiś klawisz na klawiaturze i BIOS ruszył!
Wyłączyłam pc żeby sprawdzić czy to przypadek. I NIE!
BIOS nie chciał się uruchamiać a po wciśnięciu jakiegoś klawisza rusza od razu!
Z czego to może wynikać??

(RAM sprawdzałam tym testem gnu - można uruchomić z grub'a)

-- 7 wrz 2011, o 10:24 --

Nie wspomniałam też o 1 rzeczy - gdy miałam jeszcze xp, gdy sprawdzałam procesy (gdy prawie nic nie było uruchomione) pokazywało proces bezczynności 99% procka, jednak gdy sprawdzałam zużycie to cały czas 1 rdzeń był na poziomie kilku % a drugi 80-90% non stop.
Jednak nie ma tego objawu już przy ubuntu.

-- 7 wrz 2011, o 10:30 --

I jeszcze pytanie mam (bo niestety nie znam się dobrze na sprzęcie:P ) można tak wsadzić procka do każdej płyty? Bo mi się jakoś wydaje, że nie za bardzo :P
Mam drugą płytę ale troszkę leciwą:P
płyta to : gigabyte GA-7ZX. Mogę do niej przełożyć procka?
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :}
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel

Ad 1.:
BIOS czegoś potrzebuje. Zgłasza jakiś błąd, wyświetlając go na monitorze (a przynajmniej – próbując wyświetlić). Błąd jest niekrytyczny, więc po pacnięciu Entera przechodzi dalej. Widzisz może, co takiego pokazuje?

Ad 2.:
Objawy w miarę typowe dla zawirusowania systemu i raczej niezbyt pomocne w diagnozie.

Ad 3.:
Akurat nie możesz przepiąć. Twój procesor, jeśli mnie pamięć nie myli, ma socket 939 – i takiej płyty szukasz.
Awatar użytkownika
Diseant
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Najbardziej polecałbym Ci kontakt z osobą obeznaną z dziedziną hardware (sprzętem komputerowym), który to będzie potrafił "przełączyć" procesor do innej płyty. Jeżeli nie znasz się na tym, nie podchodź do tego! Możesz przez przypadek wygiąć jeden PIN (bodajże PIN) na procesorze, przez co nie zadziała on wogóle.

Co do BIOSu. Adekwatnie widać, jak wspomniał powyżej Althorion , iż jest jakiś błąd. Podejrzewam, iż chodzi mu o jakiś układ połączenia procesora lub grafiki z resztą podzespołów. Problem może dotyczyć także choćby przez zmianę napicia na procesor lub jego wartość MHz. Oczywiście jak wspominałem wcześniej - restart BIOSu nie zaszkodzi. Sam miałem problem, iż komputer stawał bardzo długo, po czym brzęczek systemowy zaczął pikać. Restart BIOSu pomógł i wszystko działa jak należy. Jeżeli jakikolwiek komuniakt podczas uruchamiania komputera jest wyświetlany - przypnij go do tematu.

Pozdrawiam.
monia_rr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No właśnie BIOS nie pokazuje nic. Czarny ekran. wentylatory się kręcą, diody świecą, HDD i napęd też....ale BIOS nie odpala wcale. Po wciśnięciu JAKIEGOKOLWIEK klawisza dopiero rusza i ładuje tą pierwszą stronę (z której można wejść w ustawienia )

Mogę jeszcze spytać jak zrobić "reset" BIOSu?
Jak uda mi się zainstalować teraz ubuntu i znowu się zawiesi to wrzucę nazwę błędu z dziennika logów może to coś Wam powie, bo mi nie mówi kompletnie nic :oops:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. To jedyne forum, na którym ktoś mi odpowiedział na ten problem :]
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel

BIOS Ci coś pokazuje, tylko tego nie widzisz. Pewnie dlatego, że informacja na ekran nawet nie dociera.

Restart BIOSu polega na wyjęciu odpowiedniej bateryjki z płyty głównej - łatwo znaleźć, będzie dokładnie jedna. Okrągła taka. Wyjmij, poczekaj kilkanaście sekund, włóż z powrotem.
monia_rr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wystarczy po prostu wyjąć tą bateryjkę podtrzymującą BIOS? :D
Awatar użytkownika
Diseant
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Tak - wyciągnij bateryjkę. Możesz też zmienić zworki ale to już w sytuacji, gdy nie pomoże restart przez wyciągnięcie bateryjki.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel

No, jeszcze potem wsadzić będzie trzeba (tak na wszelki wypadek piszę).
monia_rr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ej :P jestem dziewczyną, ale bez przesady :P:P

Wyjęłam tą bateryjkę na chwilę i...pomogło :]
BIOS uruchamia się już normalnie :D
Instalacja nie chciała jednak ciągle ruszyć (zatrzymuje się jak kliknę dalej na 2. stronie - przed tym jak powinno wyświetlić czy ubuntu zainstalować obok starego, czy zamiast etc) - po prostu kursor ładowania się pokazuje, mogę kliknąć zakończ instalację etc...ale instalacja dalej się nie uruchomiła.

Mam na dysku stare ubuntu - po pewnym zawieszeniu już się nie uruchomił - grub wyświetlał "environment block too small".
Sformatowałam dysk instalką xp. Udało się - instalacja ubuntu po tym ruszyła :D
Po zainstalowaniu dam znać czy się zawiesza, czy nie :D

Dziękuję bardzo za odpowiedzi
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel

W każdym razie - płyta główna się z Tobą żegna i przygotuj się na to, że za jakiś czas będzie trzeba kupić nową.
monia_rr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przedwcześnie się pochwaliłam :(
Instalacja niby zaczyna się normalnie, ale cały czas pokazuje "tworzenie systemu plikow ext4 dla ...." i tak sobie mieli i mieli...rozumiem, że to formatowanie, ale ani hdd ani płyta nie pracują
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel

Zdycha więc dysk (ale ten sprawdziłaś i działa), tasiemka dysku (nie zaszkodzi sprawdzić) lub... wspomniana płyta główna. Komputer coraz bardziej prosi o oddanie go do serwisu ;).
monia_rr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

zaraz wezmę 3ci dysk i zobaczę ....jeśli się uda to znaczy że oba tamte dyski padły
Jednak skanowałam je bo chciałam odizolować uszkodzone części a okazało się ze nic nie znalazło
Chyba nieuchronna wizyta u specjalisty z moim pctem :(

-- 7 wrz 2011, o 20:41 --

podłączyłam ten sam dysk drugą taśmą i ruszyło :D więc teraz został ostatni problem - wieszanie się kompa...po zainstalowaniu się okaże :]

Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc i rady :D

-- 7 wrz 2011, o 21:36 --

Niestety pc zdążył się już raz zawiesić.
Ostatni komunikat w logach przed zawieszeniem to:
CRON[3171]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)

Mi to nic niestety nie mówi.
Może to wina tych sterowników do grafiki? Znalazłam gdzieś tam informację, że komuś też pc się wieszał, zamienił sterowniki FGLRX na inne i pomogło, jednak u mnie, nawet po ściągnięciu innych z centrum oprogramowania wciąż nie widać ich na liście do wyboru. Czy mogła bym liczyć na jakąś podpowiedź jak zmienić te sterowniki?

Z góry bardzo wszystkim dziękuję :]
Awatar użytkownika
Diseant
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Dla bezpieczeństwa, mogłabyś sobie sprawdzić temperaturę procesora, ew. karty graficznej. Nie chodzi nam o dokładne mierzenie odpowiednim urządzeniem zewnętrznym, lecz programem poprzez wbudowane czujniki. Programów jest multum (choćby przez Wine), więc tego także sprawdzić nie zaszkodzi. Co do sterowników. Na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć. Na pewno jakiś superuser ci pod tym względem pomoże.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”