emulacja pc

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Kazunage
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

emulacja pc

Post autor: Kazunage »

Czy istnieje na ubuntu jakiś emulator który pozwoli mi na wykorzystywanie sprzetu z mojego kompa ? Na virtualboxie emuluje i bardzo slabą karte graficzną a chciałbym na "sub systemie" używać swojego sprzętu. Chodzi mi o to żebym po uruchomieniu ubuntu przeszedl na inny wirtualny pulpit z uruchomionym windows 7 i tam mogl uruchomic gry tak aby dzialaly jakbym siedzial na prawdziwym windows 7 a nie ubuntu z uruchomionym windows 7. Da sie to zrobic
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: emulacja pc

Post autor: mario_7 »

Po pierwsze:
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Po drugie:
Nie jest to możliwe, gdyż system na maszynie wirtualnej nie ma dostępu bezpośredniego do karty graficznej. System-gość musi mieć specjalne sterowniki graficzne, które pozwolą mu wykorzystać możliwości oferowane przez maszynę wirtualną. Problemem jest DirectX, który nie jest otwartym standardem i nie da się dla niego stworzyć idealnych sterowników - przez co wirtualizowany Windows ma nałożone spore ograniczenia pod względem graficznych możliwości. Ponadto narzut stwarzany przez sam proces wirtualizacji byłby też problemem.

PS
Gdyby tak dalece posunięta wirtualizacja była możliwa, to nikt nie proponowałby instalacji systemów obok siebie, bo byłoby to bezsensowne. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”