Podgląd okładek plików MP3 oraz konwerter MKV -> AVI/MP4/3GP

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
Keough
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Podgląd okładek plików MP3 oraz konwerter MKV -> AVI/MP4/3GP

Post autor: Keough »

Witam, mam 2 problemy związane z multimediami.
Zacznę od plików dźwiękowych - mianowicie siedząc na Windowsie Vista i 7 miałem wgląd na okładki albumów dla "empetrójek", które takowe miały wgrane. Niestety, nie wiem, jak ustawić takowy podgląd w Ubuntu 11.04 (w poprzednich zresztą też). Dziwi mnie to nieco, że nie ma czegoś takiego w standardzie, gdy są takie opcje jak podgląd pliku dźwiękowego po najechaniu kursorem czy też etykietowanie plików .mkv (pod Windowsem "podgląd" mają tylko pliki .avi, .mp4 i .wmv).
Uprzedzając pytanie - tak, potrzebne mi to. Bardzo mi to ułatwia poszukiwanie konkretnych utworów.

No i 2ga sprawa - poszukuję konwertera plików, który przerobi mi filmy z formatu .mkv do .avi, mp4 i (ewentualnie) 3gp wraz z wbudowanymi napisami oraz możliwością zmiany rozdzielczości. Transmageddon owszem, ładnie konwertuje, ale materiał 720p nie jest dobrym pomysłem do komórki, a opcji zmiany rozdzielczości nie znalazłem.

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Podgląd okładek plików MP3 oraz konwerter MKV -> AVI/MP4/3GP

Post autor: Dwimenor »

Pierwsze: nie wiem dokładnie jak to ma u ciebie wyglądać, ale może to ci się przyda:
Cover-thumbnailer

Drugie: spróbuj sinthgunt - wiem, tragiczna nazwa programu, ale ma ~100 wgranych ustawień do konwersji. Jeżeli wolisz bardziej manualne ustawienie wszystkiego, to może avidemux? Albo idź na całość i używaj bezpośrednio ffmpeg z konsoli (transmaggedon i sinthgunt to nakładki graficzne)
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
Keough
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Keough »

Ad1. Wyglądać ma to tak:

Obrazek

Wgrałem Cover Thumbnailera, ale nie wiedzieć czemu, działać nie chce. Próbowałem dodawać foldery do programu, przenosić pliki do folderu "music" - i nic. Z resztą z tego co widzę, to program raczej nadaje okładki "folderom" (poprawcie mnie jeśli się mylę), co w moim przypadku jest bardzo nietrafionym rozwiązaniem - wszystkie pliki trzymam w kilku folderach, bo nie mam ani żadnego większego sentymentu do jakiegoś wykonawcy, ani tymbardziej nie trzymam na dysku całych płyt.

Ad2. Ok, Avidemux powinien mi wystarczyć. Dzięki.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Post autor: Dwimenor »

Po wgraniu covera musisz zresetować środowisko graficzne (wylogować się i zalogować ponownie) Dotyczy to wszystkich rozszerzeń do nautilusa.
Jeżeli chodzi o automatyczne ustawienie pojedynczym plikom, to nie mam pomysłu.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”