Linux na USB
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Linux na USB
Witam!
Posiadam linuxa na dysku USB.
I mam takie pytanie. Czy mozna jakos spolszczyc linuxa przez ten program co jest tam wgrany. Niby ladnie sciaga mi polski jezyk, ale z tej listy nie moge wybraz polskiego jezyka gdyz jest ten napis na szaro, a na english juz pisze na czarno. Czy do zmiany jezyka linuxa jest potrzebne zainstalowanie go. Drodzy forumowicze prosze was o pomoc bo system linux bardzo mi sie spodobal i nie chce z nim konczyc. Dziekuje wam z gory.
-- 17 wrz 2011, o 11:42 --
Pomoże ktoś?
Posiadam linuxa na dysku USB.
I mam takie pytanie. Czy mozna jakos spolszczyc linuxa przez ten program co jest tam wgrany. Niby ladnie sciaga mi polski jezyk, ale z tej listy nie moge wybraz polskiego jezyka gdyz jest ten napis na szaro, a na english juz pisze na czarno. Czy do zmiany jezyka linuxa jest potrzebne zainstalowanie go. Drodzy forumowicze prosze was o pomoc bo system linux bardzo mi sie spodobal i nie chce z nim konczyc. Dziekuje wam z gory.
-- 17 wrz 2011, o 11:42 --
Pomoże ktoś?
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Linux na USB
To zależy w jaki sposób jest on zainstalowany na tym dysku. To jest normalna instalacja, czy obraz LiveCD na USB?
Do LiveCD chyba nie da się doinstalować niczego, w tym spolszczenia.
Do LiveCD chyba nie da się doinstalować niczego, w tym spolszczenia.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Tak jest to live CD.
Najlepsze jest to że np. ściągnąłem sobie chrome i mogłem latać po necie właśnie na nim. A po ponownym uruchomieniu linka z USB już go nie było, trzeba na nowo instalować. Szkoda że te spolszczenie nie działa na takiej zasadzie...
Najlepsze jest to że np. ściągnąłem sobie chrome i mogłem latać po necie właśnie na nim. A po ponownym uruchomieniu linka z USB już go nie było, trzeba na nowo instalować. Szkoda że te spolszczenie nie działa na takiej zasadzie...
- igotit4free
- Przyjaciel
Zwykły "Live" działa jak płyta CD, więc nie dziwota że ustawienia i dane znikają po ponownym uruchomieniu, musisz zrobić instalację "Persistent".
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Aha. Okej dzięki za pomoc
- Canis Lupus
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Przy odrobinie chęci można zainstalować Ubuntu na pentaku, jak na zwykłym dysku (nie w wersji Live). Nie działa to za szybko, bo prędkość przesyłania danych po USB jest marna w porównaniu z ATA (o SATA nie wspomnę). Ale działa... I będziesz mógł sobie doinstalować wszystko tak, jak chcesz (jak na zwykłym twardym dysku = nic nie zniknie po restarcie). Pokombinuj trochę - mnie się udało, Tobie też powinno.