GRUB2 [1.98] - uruchomienie systemu z dysku wirtualnego jako SAMODZIELNEGO SYSTEMU -- bez użycia systemu "matki" i maszyny wirtualnej -- jak?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
nyquister
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

GRUB2 [1.98] - uruchomienie systemu z dysku wirtualnego jako SAMODZIELNEGO SYSTEMU -- bez użycia systemu "matki" i maszyny wirtualnej -- jak?

Post autor: nyquister »

Witam wszystkich.
Chciałbym uzyskać dostęp z poziomu GRUB2 do systemu Ubuntu 10.04.3 LTS zainstalowanego na dysku wirtualnym VHD (lub ewentualnie dysku wirtualnym w innym dowolnym formacie). Czy ktoś wie jak powinien wyglądać wpis w pliku konfiguracyjnym ("40_custom" albo nawet ewentualnie w samym "grub.cfg")?
Napotkałem w sieci jedną jedyną wzmiankę na ten temat, która nie bardzo pomaga. Natomiast oficjalna dokumentacja GRUB2 milczy na ten temat, przynajmniej ja nic nie znalazłem... :( Ale nie chce mi się wierzyć, że GRUB2 nie umożliwiałby startu systemu z dysku wirtualnego, skoro już nawet bootmanager W7 ma tę możliwość. Jeżeli ktoś coś wie... cokolwiek... niech się przyzna ;)
dan626
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Re: GRUB2 [1.98] - uruchomienie systemu z dysku wirtualnego jako SAMODZIELNEGO SYSTEMU -- bez użycia systemu "matki" i maszyny wirtualnej -- jak?

Post autor: dan626 »

Jeżeli ma startować z Gruba, to po choinkę z wirtualnego? Jaki to ma sens i korzyści?
Awatar użytkownika
Echinos
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: GRUB2 [1.98] - uruchomienie systemu z dysku wirtualnego jako SAMODZIELNEGO SYSTEMU -- bez użycia systemu "matki" i maszyny wirtualnej -- jak?

Post autor: Echinos »

xunil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Post autor: xunil »

Wpis w grubie powinien wyglądać mniej więcej tak:

menuentry "Loopback Debian" {
loopback loop (hd0,msdos4)/path/to/loopback.img
linux (loop)/boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=/dev/sdaX
initrd (loop)/boot/initrd-loopback.img
}

Tu opisałem jak ja sobie z tym poradziłem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”