[SOLVED] Huawei E367 - Sakis3G łączy się, laptop nie widzi połączenia

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
g00fya
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

[SOLVED] Huawei E367 - Sakis3G łączy się, laptop nie widzi połączenia

Post autor: g00fya »

Witam
po przebrnięciu przez tonę problemów z konfiguracją internetu mobilnego Cyfrowego Polsatu, natknąłem się na kolejny, którego nie potrafię obejść.
Modem, który posiadam to Huawei E367. Po znalezieniu w sieci skryptu Sakis3G udało mi się ustanowić połączenie... które nie do końca działa, tj. Sakis3G uważa, iż jest 'connected', dioda na modemie świeci w sposób sugerujący połączenie, natomiast menadżer połączeń twierdzi, że połączenia brak.
Co może być tego przyczyną i czy znacie może jakieś rozwiązanie? Zaznaczę, że jestem raczej 'rekreacyjnym' użytkownikiem Ubuntu, nie znam się na tyle, żeby samemu dojść do źródeł problemu - zawsze posiłkuję się googlami, jednak tym razem przekopanie kilkunastu stron nie pomogło.

EDIT: Ostatnim rozwiązaniem, które przyszło mi do głowy, był upgrade systemu do nowszej wersji. Zajęło to całą noc, ale wersja 10.10 radzi sobie bezproblemowo z połączeniem nawet bez Sakis3G. Wydaje mi się, że powodem był źle zainstalowany pakiet usb_modeswitch - nie tworzył się odpowiedni plik .conf (ale to tylko takie moje gdybanie - może komuś kiedyś pomoże).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”