Nie uruchamia się serwer X po instalacji sterowników AMD Radeon HD6550M na Acer 5820TG

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
jakub77a
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Nie uruchamia się serwer X po instalacji sterowników AMD Radeon HD6550M na Acer 5820TG

Post autor: jakub77a »

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich :)

Problem występuje na [Kubuntu 11.04]. Laptop to dokładnie Acer 5820TG-483G32Mnss. Karta grafiki to AMD Radeon HD6550M.
Z Linuxa korzystam już ponad miesiąc na starym laptopie, również marki Acer

Komputer jest świeżutki tak samo jak dopiero co zainstalowane Kubuntu. Wreszcie miałem jakiś mocniejszy sprzęt więc pierwszą rzeczą jaką zrobiłem była instalacja sterowników Ati poprzez "Program Uruchamiający->Programy->System->Dodatkowe Sterowniki". Po instalacji i reboocie wyłączyło wszystkie efekty pulpitu, ale kiedy chciałem uruchomić Ati CCC pojawia się błąd:

"Wystąpił problem podczas inicjowania programu Catalyst Center Edycja Linux.Przyczyny mogą być następujące :
Nie został zainstalowany żaden sterownik graficzny albo sterownik ATI działa nieprawidłowo
Zainstaluj sterownik ATI odpowiedni dla danego sprzętu ATI lub skonfiguruj go używając programu aticonfig "

Opaliłem konsolę, wpisałem aticonfig i ukazała mi się lista wszystkich ustawień karty. Jakoś nie widziało mi się konfiguracja wszystkiego po kolei. Postanowiłem pobrać ster od AMD. Pobrał się plik "ATI Catalyst™ Proprietary Display Driver - Linux x86 & Linux x86_64 " [z datą wydania 28 września 2011] jako skrypt powłoki. Zalogowałem się na roota, odpaliłem skrypt i dostałem info że wykryło inną wersję i że muszę odinstalować wpierw starą. Niem wiem czy słusznie ale wolałem zastosować polecenie "--force". Poszło. Po restarcie logowanie pojawia się w trybie tekstowym. Kiedy próbowałem ręcznie uruchomić usługę X poinformowało mnie że jest uszkodzona. Dobra. Człowiek uczy się na własnych błędach. Uruchomiłem usługę naprawy pakietów ale dalej nic. Zrobiłem format i na czyściutkim systemie znowu uruchomiłem ten sam skrypt. Znowu uszkodziło X. Nie wiem co mam zrobić żeby poprawnie zainstalować te stery a nie chcę wrzucać na komputer windowsa tylko po to żeby sobie raz na tydzień pograć.

Jakieś porady jak rozwiązać mój problem ?

Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość :)
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Problem z ATI Catalyst™ na Acer 5820TG

Post autor: socrates »

Moze podaj dokladnie co za komunikat sie pojawia przy probie odpalenia Xow.
Poza tym moze jeszcze pokaz swojego xorga.
Gentoo + XFCE
Awatar użytkownika
jakub77a
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Problem z ATI Catalyst™ na Acer 5820TG

Teraz to już raczej nic nie zrobię bo właśnie skończyłem formatować komputer. Ale dlaczego te stery nie chcą działać ?
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Nie uruchamia się serwer X po instalacji sterowników AMD Radeon HD6550M na Acer 5820TG

Post autor: socrates »

Stery musza dzialac. Zapewne cos robisz nieprawidlowo albo czegos nie robisz ;)
Zainstaluj na swiezym systemie poprzez synaptic fglrx-driver
Gentoo + XFCE
Awatar użytkownika
jakub77a
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Nie uruchamia się serwer X po instalacji sterowników AMD Radeon HD6550M na Acer 5820TG

Znów "Błąd inicjowania" o treści:

"Wystąpił problem podczas inicjowania programu Catalyst Center Edycja Linux.Przyczyny mogą być następujące :
Nie został zainstalowany żaden sterownik graficzny albo sterownik ATI działa nieprawidłowo
Zainstaluj sterownik ATI odpowiedni dla danego sprzętu ATI lub skonfiguruj go używając programu aticonfig "
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Nie masz przypadkiem grafiki hybrydowej? Jaki masz procesor w tym laptopie?
Awatar użytkownika
jakub77a
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Intel i5. No i właśnie jest druga grafika w procesorze.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

No to za dużo nie zdziałasz:
viewtopic.php?f=136&t=148430
Awatar użytkownika
jakub77a
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

brezniew pisze:
No to za dużo nie zdziałasz:
viewtopic.php?f=136&t=148430
W BIOSie w zakładce "Main" opcję "Graphic Mode" ustawiłem na [Discrete] i Ati CCC się odpaliło. Tyle tylko że teraz gry wyglądają gorzej niż podczas korzystania z grafiki z procesora (nie ma liter w ogóle). Ale może źle skonfigurowałem kartę albo wine.

Ale jeszcze jedna uwaga: zarówno na samym notebooku (naklejka) jak i na pudełku widnieje informacja że karta grafiki to Radeon HD6550M ale w CCC w zakładce "Informacje" wyświetla że karta to Ati Mobility Radeon HD 5000 Series.

Nie wiem czy to jakoś wpływa na działanie karty ale może komuś się to info przyda.

EDIT: literówka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”