Instalacja obok Windows 7
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Instalacja obok Windows 7
Witam. Przy instalacji Ubuntu 11.04 jest opcja Instalacja obok Windows 7, po ktorej wybiera sie tylko rozmiar ile przeznaczyc dla ubuntu. Czy jak wybiore ile miejsca dac ubuntu i przejde dalej do instalacji, ubuntu sam sobie wszystko zrobi? sformatuje partycje i utworzy partycje wymiany? Czy przy tej opcji instalacji obok windows 7 nic sie nie zepsuje? Raz instalowalem Ubuntu , ale sam wtedy utworzylem partycje i niestety windows sie posypal. Czy to jest bezpieczne? I czy moze ktos opisac przebiej instalacji z opcji "obok windows 7"?
-
- Gibki Gibbon
Re: Instalacja obok Windows 7
Zanim wybierzesz którykolwiek sposób instalacji - obowiązkowo wykonaj najpierw z poziomu Windows czyszczenie dysku twardego oraz defragmentację wszystkich partycji.
Co do automatycznego podziału na partycje - odradzam. Jeśli zdecydujesz się na ręczne wydzielenie miejsca i partycjonowanie wstaw screen uruchomionego GParted z live-cd, napisz jakiej wielkości masz dysk, ile masz pamięci RAM oraz to, czy korzystasz z hibernacji - wstrzymania.
Co do automatycznego podziału na partycje - odradzam. Jeśli zdecydujesz się na ręczne wydzielenie miejsca i partycjonowanie wstaw screen uruchomionego GParted z live-cd, napisz jakiej wielkości masz dysk, ile masz pamięci RAM oraz to, czy korzystasz z hibernacji - wstrzymania.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Recznie juz probowalem 2 razy, ale z akazdym razem sypal sie windows :/ dlatego teraz chce sprobowac z automata. Partycje mam tylko jedna, na niej windows. Dysk 640 gb, 4 gb ram, z hibernacji nie korzystam.
Dlaczego odradzasz automatyczne partycjonowanie?
Dlaczego odradzasz automatyczne partycjonowanie?
-
- Gibki Gibbon
Na przykład dlatego, że nagle może się okazać, że instalator obdarzył Cię partycją swap wielkości 4096 MB (4GB), której przy tej ilości pamięci nie potrzebujesz w ogóle (możesz utworzyć symboliczny swap wielkości 512 MB). Na system potrzebujesz nie więcej niż 10 GB, automat prawdopodobnie szczodrze zrobi partycję wielkości 30-40 GB.
Ja bym to podzielił tak. Tworzysz partycję główną - rozszerzoną a w jej obrębie trzy partycje logiczne:
- 10 GB ext4 (system - " / ")
- home (reszta wolnego miejsca po odjęciu "swap" i partycji systemowej " / ")
- swap - 512 MB.
Ja bym to podzielił tak. Tworzysz partycję główną - rozszerzoną a w jej obrębie trzy partycje logiczne:
- 10 GB ext4 (system - " / ")
- home (reszta wolnego miejsca po odjęciu "swap" i partycji systemowej " / ")
- swap - 512 MB.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Mozna ustawic ile miejsca przeznaczyc dla partycji ubuntu
Co to swap 4 gb. To bez roznicy dla mnie, bo jak widac dysk do najmniejszych nie nalezy 

- etmoon
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Jednak 4 gb na swap tozbyt dużo i tak system nie będzie korzystał z całej tej przestrzeni. Dysk może masz duży ale pamiętaj, że prędzej czy później się zapełni( ja też myślałem, że nigdy nie zapełnię swojego dysku
). Możesz też zainstalować Ubuntu automatycznie i po instalacji poprawić programem GParted (jest bardzo bezpieczny
).

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
weź gparder zainstaluj na win i podziel, jak dasz z że ubu się ma zainstalować z automatu do może wywalić win.
- Reikgao
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
A może po prostu przez Wubi, wtedy Ubuntu sam sobie ustawi maksymalne parametry?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
jedna uwaga, czesto gesto windows 7 korzysta z partycji dynamicznych i wtedy zapomnijcie oo jakimkolwiek partycjonowaniu pod ubuntu czy w ogole pod linuksem. odradzam tez instalacje na jednej partycji - predzej czy pozniej odbije sie to czkawka. Na poczatek sprawdz jakie masz partycje. potem sobie wydziel partycje na system glowny i home. Swap zastanawiam sie czy jest potrzebny przy aktualnej konfiguracji komputerow z pamiecia RAM oscylujaca w okolicach 4gb, ja przy kompie z 2 gb RAM nie ustawialem SWAPu i nigdy nie zabraklo mi pamieci. Pozdrawiam
- igotit4free
- Przyjaciel
Bezpieczniej przyjąć, że swap być musi ... fatyga żadna, ubytek przestrzeni dyskowej też pomijalny, a wiele aplikacji traci stabilność jak swapa nie ma ... i nie są to wcale jakieś zasobożerne programy, po prostu dla jakiejś przyczyny mają taki wymóg.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- socrates
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Taki mały artykuł szczególnie dla początkujących,
http://szuman.eu/archives/502-Ubuntu_i_ ... _swap.html
http://szuman.eu/archives/502-Ubuntu_i_ ... _swap.html