Jakie karty muzyczne najlepiej śmigają pod linuxem?

Porady sprzętowo-handlowe
Lapsio
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Jakie karty muzyczne najlepiej śmigają pod linuxem?

Post autor: Lapsio »

Witam. Zbieram się do wymiany mojego nadszarpniętego zębem czasu Soundblastera Audigy. Byłem z niego zadowolony - nawet bardzo - i jak szukałem kart dźwiękowych o podobnych osiągach to w tej kategorii cenowej niestety nic nie znalazłem, ale w końcu zasięgnąłem informacji co do kart z nieco wyższej półki. Przechodząc do szczegółów - w kręgu moich zainteresowań leżą ASUS Xonar D2 i Audiotrak Prodigy HD2. Nowe produkty Creative to jednak chyba raczej do gier, więc wolałbym nie. Niestety podejrzewam, że w przypadku linuxa głównym czynnikiem nie będą moje melomańskie zachcianki tylko obsługa sprzętu. Czy ktoś może wie jak to jest z obsługą tych kart pod linuxem? Bardzo zależałoby mi na jakiś sterownikach - żeby chociaż EQ jakiś globalny był (korzystam z susa, więc ten globalny alsa cośtam odpada). No ale oczywiście jeśli się nie do to się nie da, więc w najgorszym wypadku zadowoli mnie zwyczajne poprawne działanie. Czy zatem ktoś mógłby mi doradzić jak jest z obsługą tych kart? Ewentualnie jeśli bardzo krucho to jakie karty są najlepiej obsługiwane.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Re: Jakie karty muzyczne najlepiej śmigają pod linuxem?

Post autor: brezniew »

Xonar D2 powinien być poprawnie obsługiwany przez najnowszą Alsę.
http://www.alsa-project.org/main/index. ... 23_v1.0.24
Lapsio
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Dzięki - poprawna obsluga to juz cos ;) Czy istnieje moze jednak możliwość dostania "normalnych" sterów do jakiejś z takich kart na linuxa? tzn. takich zwyklych 100% sterow jak na winde? czy to raczej marzenie scietej glowy i wszystkie sprzety audio na linuxie trzeba korygować z zewnątrz? Nie ukrywam ze bardzo podobała mi się kontrola głośności w Audigy, a podejrzewam, że to było sterownikowo
Awatar użytkownika
Althorion
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: Althorion »

Moje Xonary działają bezbłędnie i nie narzekają. Kłopotów z Audiotrakiem też nie miałem, acz korzystałem z niego pod Linuksem zaledwie dwa dni (bo to nie moja karta była). Ogólnie, karty muzyczne pod Linuksem działają tak, jak trzeba, tylko nie ma do nich „fikuśnych” sterowników z ustawianiem pogłosów, echa i innych cudów. Na brak EQ nie narzekam, nigdy się tym nie lubiłem bawić (nigdy nie umiałem zrobić dobrego, uniwersalnego ustawienia – jak miałem jakieś, z którego byłem zadowolony przy pewnych zespołach, to przy innych wolałem fabryczne). Możesz się jednak pobawić tym → http://www.ladspa.org/. Zawsze możesz też OSSa wypróbować. Kiedyś brzmiał trochę lepiej, obecnie nie ma dużych różnic.
„Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.”
Lapsio
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Dzięki, coś wymyśle, ważne że działa :)
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Lapsio pisze:Dzięki, coś wymyśle, ważne że działa :)
Działa od dawna, w nowej wersji Alsy została poprawiona i rozszerzona obsługa tych kart.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”