Bootowanie Linuxa z pendrive'a
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
Bootowanie Linuxa z pendrive'a
To znowu ja...
Tym razem z pytaniem: Czy jest możliwość, aby za pomocą pendrive'a uruchamiac Linuxa ZAINSTALOWANEGO NA DYSKU?
Polegało by na tym, że kiedy pendrive przy rozruchu kompa jest podpięty to automatycznie uruchamia się Linux, a gdy odpięty to od razu uruchamia sie winda bez uruchamiania się okienka GRUB'a. Tym razem szukałem na forum, ale znalazłem tylko jak zainstalować system z pendriva i inne jeszcze nie związane z moim pytaniem tematy.
Najlepiej gdybym nie musiał do tego przywracał dawnego GRUB'a bo po reinstalacji Windowsa wiadomo co się stało.
Tym razem z pytaniem: Czy jest możliwość, aby za pomocą pendrive'a uruchamiac Linuxa ZAINSTALOWANEGO NA DYSKU?
Polegało by na tym, że kiedy pendrive przy rozruchu kompa jest podpięty to automatycznie uruchamia się Linux, a gdy odpięty to od razu uruchamia sie winda bez uruchamiania się okienka GRUB'a. Tym razem szukałem na forum, ale znalazłem tylko jak zainstalować system z pendriva i inne jeszcze nie związane z moim pytaniem tematy.
Najlepiej gdybym nie musiał do tego przywracał dawnego GRUB'a bo po reinstalacji Windowsa wiadomo co się stało.
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Bootowanie Linuxa z pendrive'a
Jeśli wskażesz pendrive jako miejsce instalacji GRUBa, to jeśli potem wybierzesz pendrive jako pierwszy uruchamiany dysk => uruchomi się GRUB i za nim Ubuntu.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
A czy mógł opisać łapotologicznie cały proces lub podrzucić jakiś poradnik? Wiem istnieją google ale od spraw Linuxowych pół roku znacznie oddala 
Wiem, wiem jestem strasznie wku******cy...

Wiem, wiem jestem strasznie wku******cy...
- igotit4free
- Przyjaciel
Hmm, jakoś nie widzę sensu w przepisywaniu Google ... wpisz w okienko"ubuntu how to install grub on a flash drive" i korzystaj.
Np. to winno działać http://www.pendrivelinux.com/install-gr ... ntu-linux/
Np. to winno działać http://www.pendrivelinux.com/install-gr ... ntu-linux/
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
-
- Piegowaty Guziec
Sorry, mój błąd ten komunikat oznacza co innego...
Tym razem zastosowałem metody: http://www.pendrivelinux.com/boot-multi ... ing-linux/
Udało mi się już stworzyć bootowalnego pendraka z GRUB'em, ale przy starcie jak wybiore system "10.10 Ubuntu Linux" to wywala mi:
Podejrzewam, że jest to problem z plikiem konfiguracyjnym GRUB'a.
Co mogę zrobić, aby startował mi system który został zainstalowane jakieś pół roku temu?
Jeszcze moja konfiguracja z partycjami:
Edytowałem jeszcze plik grub.cfg następująco:
Niestety grub chyba chce uruchomić partycje sda5 "która znajduje się na pendrivie", ale właśnie jej tam nie ma i dlatego wywala błąd ;/
Tym razem zastosowałem metody: http://www.pendrivelinux.com/boot-multi ... ing-linux/
Udało mi się już stworzyć bootowalnego pendraka z GRUB'em, ale przy starcie jak wybiore system "10.10 Ubuntu Linux" to wywala mi:
Kod: Zaznacz cały
[error]: unkown filesystem
[error]: you need to load the kernel first
press any key to continue
Co mogę zrobić, aby startował mi system który został zainstalowane jakieś pół roku temu?
Jeszcze moja konfiguracja z partycjami:
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 13 102400 7 HPFS/NTFS
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda2 13 8143 65298432 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 8143 64872 455680000 7 HPFS/NTFS
/dev/sda4 64872 71073 49804289 5 Extended
/dev/sda5 64872 70951 48827392 83 Linux
/dev/sda6 70951 71073 975872 82 Linux swap / Solaris
menuentry "Ubuntu Linux 10.10" {
set root=(hd0,1)
linux /vmlinuz-linux root=/dev/sda5 ro
initrd /initramfs-linux.img
}