Instalacja drukarki sieciowej Konica Minolta 1650en

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
dugii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Instalacja drukarki sieciowej Konica Minolta 1650en

Post autor: dugii »

Witam,

od kliku dni borykam się z problem poprawnego zainstalowania drukarki sieciowej KM1650en, samo połączenie sieciowe i drukarka jest OK bo pod Windowsem wszystko działa jak należy. Wchodzę w Administracja->Drukowanie-> dodaj drukarkę, tam system odnajduje drukarkę w sieci i po pokazaniu mu ręcznie plików *.ppd ze sterownikami pobranymi ze strony KM drukarka się zainstaluje, niestety nie ważne jaki protokół drukowania wybiorę zawsze próba wydrukowania kończy się komunikatem że drukarka nie jest podłączona, nie wiem gdzie zacząć szukać błędu?
Załączniki
zrzut_ekranu.png
(249.43 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
Gordmax
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Instalacja drukarki sieciowej Konica Minolta 1650en

Post autor: Gordmax »

Witaj

Mi jak sam system pokazał na liście drukarkę to nie chciała drukować. Dopiero jak wziąłem wyszukaj drukarkę i wpisałem adres IP to znalazła sie drukarka i odpowiednie dla niej parametry. Oczywiście podałem jej plik ze sterami ręcznie.
dugii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Instalacja drukarki sieciowej Konica Minolta 1650en

Post autor: dugii »

Witam,

Gordmax, wielkie dzięki :) jak zwykle najprostsze rozwiązanie jest najskuteczniejsze, za bardzo kombinowałem. Drukareczka śmiga teraz bez problemu. pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”