Brak połączenia z internetem przy starcie systemu

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
ongaku
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Brak połączenia z internetem przy starcie systemu

Post autor: ongaku »

Gdzieś widziałem podobny problem na forum, ale nie mogę znaleźć teraz.

Mam internet w Play z modemem USB Huawei.. Net działa co prawda, ale żeby odpalił trzeba po włączeniu kompa wyciągnąc modem i włożyć ponownie. Czasem z dwa razy.. Zaznaczenie w network manager opcji "uruchom przy starcie" średnio skutkuje :/.

Naprowadźcie proszę gdzie szukać rozwiązania.

Pozdro
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Brak połączenia z internetem przy starcie systemu

Post autor: igotit4free »

Jeśli rzecz zachodzi pod 11.10 (bo o tym nie wspominasz ani w opisie ani w swoim profilu) to winę IMHO ponosi Network Manager.
Użytkownicy po przejściu z 11.04 i starszych na 11.10 masowo zgłaszają kłopoty z zestawieniem połączenia GSM, WPA a bywa że i zwykłego ethernet.
Spróbuj innej aplikacji, na przykład doskonałego wvdial, możesz napisać prościutki skrypt i dodać go do programów startowych.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ongaku
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Brak połączenia z internetem przy starcie systemu

Post autor: ongaku »

igotit4free pisze:Jeśli rzecz zachodzi pod 11.10 (bo o tym nie wspominasz ani w opisie ani w swoim profilu) to winę IMHO ponosi Network Manager.
Użytkownicy po przejściu z 11.04 i starszych na 11.10 masowo zgłaszają kłopoty z zestawieniem połączenia GSM, WPA a bywa że i zwykłego ethernet.
Spróbuj innej aplikacji, na przykład doskonałego wvdial, możesz napisać prościutki skrypt i dodać go do programów startowych.

Używam Minta 11. Próbowałem wvidial ale jest tak samo :( Za każdym razem muszę wyciągnąć i włożyć modem z powrotem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”