Powolne ładowanie stron www
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: Inna
Powolne ładowanie stron www
Witam
Byłem zadowolonym użytkownikiem Ubuntu 11.04. Postanowiłem zaktualizować go do 11.10 i wtedy zaczęły się problemy. Ten problem dotyczy ładowania stron www. Przeglądarki (FF, Chrome, Opera) mają problemy z załadowaniem stron. Załadowanie strony zajmuje często kilka minut, lub przeglądarka w ogóle strony nie załaduje dopóki nie odświeżę adresu strony kilka razy. Z tych 3 przeglądarek jako tako jeszcze można pracować na Firefoxie. W Chromie nie mogę załadować stron np. banku, allegro, płatności online czy nawet Facebook'a. Podobnie w Oprze, przy czym w Operze dochodzi jeszcze youtube, stronę ładuje kilka minut a i tak nie widać miniaturek filmów. Połączenie internetowe (neostrada) mam sprawne, pliki ściąga ze stałą prędkością, korzystam z internetu przez wi-fi. Internet działa bez problemu na drugim komputerze (win xp). W systemie 11.04 internet śmigał bez problemu.
Jestem jeszcze początkującym użytkownikiem tego systemu. Czy ktoś ma pomysł co z tym mogę zrobić ?
Byłem zadowolonym użytkownikiem Ubuntu 11.04. Postanowiłem zaktualizować go do 11.10 i wtedy zaczęły się problemy. Ten problem dotyczy ładowania stron www. Przeglądarki (FF, Chrome, Opera) mają problemy z załadowaniem stron. Załadowanie strony zajmuje często kilka minut, lub przeglądarka w ogóle strony nie załaduje dopóki nie odświeżę adresu strony kilka razy. Z tych 3 przeglądarek jako tako jeszcze można pracować na Firefoxie. W Chromie nie mogę załadować stron np. banku, allegro, płatności online czy nawet Facebook'a. Podobnie w Oprze, przy czym w Operze dochodzi jeszcze youtube, stronę ładuje kilka minut a i tak nie widać miniaturek filmów. Połączenie internetowe (neostrada) mam sprawne, pliki ściąga ze stałą prędkością, korzystam z internetu przez wi-fi. Internet działa bez problemu na drugim komputerze (win xp). W systemie 11.04 internet śmigał bez problemu.
Jestem jeszcze początkującym użytkownikiem tego systemu. Czy ktoś ma pomysł co z tym mogę zrobić ?
-
- Gibki Gibbon
Re: Powolne ładowanie stron www
Cześć.
Sprawdź, czy szybkości działania internetu nie poprawi wyłączenie obsługi protokołu IPv6:
viewtopic.php?f=137&t=112385#p662932
Przewodnik na temat wyłączenia obsługi protokołu IPv6 (modyfikacja ustawień systemowych LUB modyfikacja ustawień Gruba):
http://www.upubuntu.com/2011/05/how-to- ... buntu.html .
Sprawdź, czy szybkości działania internetu nie poprawi wyłączenie obsługi protokołu IPv6:
viewtopic.php?f=137&t=112385#p662932
Przewodnik na temat wyłączenia obsługi protokołu IPv6 (modyfikacja ustawień systemowych LUB modyfikacja ustawień Gruba):
http://www.upubuntu.com/2011/05/how-to- ... buntu.html .
-
- Piegowaty Guziec
W Firefoxie mialem opcję ipv6 zaznaczoną na true. Resztę zrobiłem wg. poradnika. Szybkość ładowania stron w Firefoxie i Chrome lepsze, ale muszę odświeżać adres kilka razy żeby w ogóle strona ruszyła, czyli sukces połowiczny. W operze jest dalej problem z ładowaniem miniatur filmów z Youtube i przeglądaniem poczty, nie chce ładować skrzynki i wiadomości. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
-
- Gibki Gibbon
Napisz może w jaki sposób łączysz się z internetem (dostawca, router, karta sieciowa)?
-
- Piegowaty Guziec
Po krótkim testowaniu stwierdzam, że w Firefoxie ładowanie stron jest w normie tylko, że często trzeba kilkukrotnie odświeżyć zanim ruszy :/ W operze z odświeżaniem to samo, problemy z ładowaniem youtube, poczty itp zostały.
Mam Neostradę 2 MB, router Pentagram P6351, Karta sieciowa Intel(R) Wireless WiFi Link 5100 Karta sieciowa Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller. Chyba takie zestawienie
Mam Neostradę 2 MB, router Pentagram P6351, Karta sieciowa Intel(R) Wireless WiFi Link 5100 Karta sieciowa Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller. Chyba takie zestawienie
- kossa1989
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
a jeszcze moje takie pytanie. Jaki masz Ping? Bo z Neo czasem jest tak, że wina leży po ich stronie...
wpisz (tylko nie sciagaj nic w tym czasie)
w klej lub podaj jakie masz wpisy...
wpisz (tylko nie sciagaj nic w tym czasie)
Kod: Zaznacz cały
ping onet.pl
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
a do tego:
cat /etc/resolv.conf
-
- Piegowaty Guziec
Ping mam ok. 50 ms,
A po wpisaniu powyższej komendy w terminalu wyskoczyło mi tylko to:
No i tak jak pisałem wyżej często trzeba kilkukrotnie odświeżyć stronę żeby zaczęło ją ładować.
Pozdrawiam
--- onet.pl ping statistics ---
29 packets transmitted, 29 received, 0% packet loss, time 28031ms
rtt min/avg/max/mdev = 46.376/50.409/58.565/3.004 ms
# Generated by NetworkManager
domain domain.name
search domain.name
nameserver 192.168.1.100
Pozdrawiam
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
(powtórzone pińset razy) wyłącz IPV6.
Jak nie pomoże to wywal 11.10 i zainstaluj coś normalnego.
Jak nie pomoże to wywal 11.10 i zainstaluj coś normalnego.
-
- Piegowaty Guziec
Przecież napisałem wyżej, że ipv6 wyłączone mam. Dokładniej trzeba czytać.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
A normalne zainstalowałeś?
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Spróbuj założyć nowe konto użytkownika w systemie i w nim sprawdź zachowanie przeglądarek.
Odpal komputer z LiveCD jakiejkolwiek edycji Ubuntu (albo czegoś innego) i sprawdź jak Internet działa, aby wykluczyć problem z twoim ISP.
Zrób www.speedtest.net na bieżącym koncie użytkownika, na nowym, na LiveCD i porównaj.
Odpal komputer z LiveCD jakiejkolwiek edycji Ubuntu (albo czegoś innego) i sprawdź jak Internet działa, aby wykluczyć problem z twoim ISP.
Zrób www.speedtest.net na bieżącym koncie użytkownika, na nowym, na LiveCD i porównaj.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Możesz też ręcznie ustawić w Network Managerze (bo on nadpisuje u Ciebie plik resolv.conf) adresy DNS swojego operatora lub OpenDNS (208.67.222.222) bądź DNS od Google (8.8.8.maryjanable pisze: A po wpisaniu powyższej komendy w terminalu wyskoczyło mi tylko to:No i tak jak pisałem wyżej często trzeba kilkukrotnie odświeżyć stronę żeby zaczęło ją ładować.Kod: Zaznacz cały
# Generated by NetworkManager domain domain.name search domain.name nameserver 192.168.1.100
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
Zainstalowałem na nowo wersję 11.04. Jak do tej pory powyższych problemów nie zauważam. Nie wiem co było ich przyczyną, ale na 11.04 wszystko śmiga tak jak było przed aktualizacją.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Wyłączanie IPv6
Nie w konfiguracji FIrefoxa, tylko w sysctl
Sznurek: http://linuxforeverything.com/wordpress/?p=55
potem najprościej
To by było na tyle

Sznurek: http://linuxforeverything.com/wordpress/?p=55
potem najprościej
sudo reboot

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Piegowaty Guziec
Pisałem wyżej, że ipv6 miałem wyłączone. Najpierw wyłączyłem w Firefoxie, później wg. poradnika
http://www.upubuntu.com/2011/05/how-to- ... buntu.html
Nie dało to zadowalających efektów. Teraz na 11.04 ipv6 mam włączone a internet śmiga bez problemów.
http://www.upubuntu.com/2011/05/how-to- ... buntu.html
Nie dało to zadowalających efektów. Teraz na 11.04 ipv6 mam włączone a internet śmiga bez problemów.