Posiadam Netbooka ASUS eeePC 900, jego specyfikację chyba większość z was zna. Największą jego wadą jest pojemność "dysków SSD" i właśnie z tym związany jest mój problem. Z laptopa korzysta głównie moja (przyszła) żona ^^ Przegląda internet, pisze prace w wordzie, korzysta z PDFów, GG, no i czasem filmy.
Był na nim zainstalowany XP Home Edition lecz były z nim same kłopoty i postanowiłem zaaplikować mu linuxa.
Na początku padło na Ubuntu ale po instalacji nie zostało już miejsca na dysku... a jak tu dalej pracować bez miejsca? (koniec biadolenia, do rzeczy!)
Asus ma zainstalowane 2 dyski SSD o kosmicznych wielkościach 3.8 GB (na system) i niecałe 8GB na resztę pierdołów. Podobno ten mniejszy jest o wiele szybszy stąd instaluje tam system.
No i w końcu pytanie: Jakie distro tam zainstalować? testowałem eeeXubuntu ale okazało się że nie jest już wspierane więc wszystko legło w gruzach. Chcę aby system był przede wszystkim szybki i stabilny.
Na każdej stronie którą w tej sprawie przeszukałem piszą co innego, jedni polecają jeden a inni drugi więc liczę na waszą pomoc

Podsumowując:
Szybki i stabilny system który nada się pod EEEPC i nie będzie żadnych wielkich problemów z konfiguracją.
Miejsce na system to raczej te 3.5gb ale im więcej z tego zostanie tym lepiej.
Trochę się zakręciłem ale chyba wiadomo o co chodzi.
Dziękuję!