SQLite nie działa na LAMP

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
luqe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

SQLite nie działa na LAMP

Post autor: luqe »

Witam,

mam następujący problem:
- zainstalowałem najnowszy LAMP;
- wszystko działa - apache2, php5, mysql, phpmyadmin itp., itd.
- 'natywnie' w php5 SQLite nie działa - jak zrobię prosty kod, w którym tworzę bazę i zapisuję w niej jakieś dane w tabeli to skrypt nie daje znaku życia (wyświetla tylko białą stronę). Skrypt jest na 100% dobry bo działał na Ubuntu 10.04 LTS. Po przejściu na 11.10 nie działa. Co ciekawe, jak odpalę skrypt w php5 przez PDO baza działa... PDO mi osobiście nie pasuję, poza tym przy większej bazie działa wyraźnie wolniej, więc wolałbym robić skrypty jak wcześniej - natywnie przez php5.
- skrypt sprawdziłem też na serwerze wykupionym w zewnętrznej firmie i tam też działa, tylko u mnie na localhoscie SQLite nie działa.
Wygląda to tak jakbym coś pominął, jakbym czegoś nie skonfigurował... Szukałem, ale nawet nie wiem jakie pytanie zadać w Google, bo przecież jak zainstalować sqlite wiem, a w sieci wszelkie HOW-TO dotyczą właśnie instalacji... Może jakiegos pakietu nie zainstalowalem? Sam już nie wiem.

Moja prośba jest następująca - co powinienem zrobić aby SQLIte działał na localhoście? Może ktoś miał taki problem? Może ma ktoś postawionego LAMPa na Ubuntu i używa SQLite - podpowiedziałby jak instalować. Dodam, że problem wystepuje i w Ubuntu i w Xubuntu i Lubuntu. Oczywiście na 10.04 problemu nie ma. Jeszcze tylko dodam, że chmody ustawiłem poprawnie, nawet na 777 próbowałem, praktycznie wszystko i nic...

Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”