Ubuntu nie startuje po zawieszeniu się systemu

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
Wiciu-Spryciu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Ubuntu nie startuje po zawieszeniu się systemu

Post autor: Wiciu-Spryciu »

Na wstępie zaznaczę, że jestem już dość długo korzystam z Ubuntu, lecz moja wiedza na temat systemu jest niewielka. Do tej pory przy podobnych problemach posiłkowałem się rozwiązaniami z forów, jednak w tym przypadku ciężko mi zdiagnozować przyczynę. Stąd też proszę o pomoc:
Moja wersja to 10.10. Po zawieszeniu się sytemu i resecie tryb graficzny nie startuje. Po naciśnięciu F1 widzę:

Kod: Zaznacz cały

fsck
/dev/sda6: clean
/dev/sda1: clean
init ureadhead-other main proces (837) terminated with status 4
The disk contains an uclean file system (0, 0)
The file system wasn't safty closed on Windows. Fixing.
init ureadhead-other main proces (973) terminated with status 4
I to wydaję mi się na tyle z komunikatów mogących budzić jakieś podejrzenia. Jednakże komunikaty boot-owania kończą się na :

Cheking batery status...
Myśląc, że to błędy na dysku, odpaliłem system z pen-driva i wpisałem w terminalu komendę:

fsck -fyC /dev/sda6
I w jej wyniku, po przeskanowaniu, otrzymałem komunikat, że jest: 'Clean'.

Mój komputer to notebook Asus UL30A. Windows 7 działa normalnie. Przepraszam jeśli w są jakieś błędy w przepisanych komunikatach. Z góry dziękuję za pomoc.
Witek

-- 10 sty 2012 20:56 --

Nikt nie ma żadnej wskazówki, cóż mógłbym począć?
Mogę uruchomić system w trybie tekstowym, czy da się jakoś zdiagnozować problem?
Aktualnie mam w GRUBie tylko 2 wpisy (Ubuntu i Windows). Skasowałem pozostałe, żeby BURG ładnie wyglądał, poza tym nie sądziłem, że kiedyś się przydadzą. Czy jak przywrócę wpisy z poprzednimi cernelami i trybami ratunkowymi jest szansa, że któryś z nich uruchomi X-y? (Jak tak to jak przywrócić GRUBa?)
Po dwóch miesiącach zaczynam tęsknić mojego padniętego Linuksa, mam nadzieję że nie na zawszę. Proszę o pomoc!

-- 16 sty 2012 17:01 --

Czy upgrade systemu może dać jakieś nadzieję na rozwiązanie problemu?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2011, 10:42 przez Wiciu-Spryciu, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”