Witam!
Mój laptop to Ausus X43TA na AMD Vision A4 A4 - 3300M i Radeon HD 6650M 1GB.
Zainstalowałem Ubuntu 10.04 LTS, bo liveCD Ubu 11.10 w ogóle nie działał (mimo, że można usłyszeć dźwięki systemu podczas logowania, to ekran jest czarny, nie działa również Alr + F1,2,3).
Wracając mam obecnie zainstalowane Ubu 10.04 ale niestety moja grafika nie działa poprawnie, obecnie max rozdzielczość to 1024x728.
Zainstalowałem Catalyst/fglrx zgodnie z wskazówkami tutaj http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... st.2Ffglrx niestety nic z tego... Control Center nie działa, dostaje komunikat, że brak jest poprawnie zainstalowanego sterownika.
Proszę o pomoc. Może spróbować sterowniki OpenSource?
Radeon HD6650M
- kamilek_snk
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Radeon HD6650M
- Załączniki
-
- zrzut_ekranu.png
- Catalyst
- (19.74 KiB) Nie pobierany
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Re: Radeon HD6650M
A konkretniej o jakie wskazówki chodzi? W podanym przez Ciebie linku są podane przynajmniej 2 sposoby instalacji Catalystów. Ponieważ twoja grafika to nówka-blaszka, to instalować sterowniki raczej trzeba te najnowsze ze strony producenta, niż te z repozytoriów Ubunu z 10.04.
Teoretycznie Ubuntu 11.10 powinno lepiej sobie poradzić z twoją grafiką. Dziwne, że praktyka wypada inaczej...
Za otwarte sterowniki się nie bierz. To wymaga dużej wiedzy i umiejętności.
Oczywiście polecenia:
dadzą nam lepsze pojęcie o aktualnym stanie twojego systemu.
Teoretycznie Ubuntu 11.10 powinno lepiej sobie poradzić z twoją grafiką. Dziwne, że praktyka wypada inaczej...
Za otwarte sterowniki się nie bierz. To wymaga dużej wiedzy i umiejętności.
Oczywiście polecenia:
Kod: Zaznacz cały
lspci -k
Kod: Zaznacz cały
glxinfo
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.