Potrzebna aktualizacja Środowisk graficznych w profilu użytkownika

Uwagi, propozycje tematów, pomysły na serwis Ubuntu.pl
rr9
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Potrzebna aktualizacja Środowisk graficznych w profilu użytkownika

Post autor: rr9 »

Witam

Pierwsza sprawa: blackbox. Czy ktoś w ogóle tego używa w dzisiejszych czasach? Jako że jest to opcja domyślna, można potem znaleźć mnóstwo osób na forum, które mają ustawione "blackbox", gdzie większość z nich (nie obrażając oczywiście nikogo), nie ma zapewne pojęcia co to w ogóle jest, a właściwie czym było w zamierzchłych czasach.

Proponuję również dodać: DWM oraz Awesome jako przedstawicieli dwóch najpopularniejszych "kafelkowych" WM. Owszem, jest pozycja "inne", ale jeśli widzę, że ktoś używa takiego DWM, to od razu wiem, że taka osoba ma specyficzne wymagania co do użytkowania komputera. Opcja "inne" mi czegoś takiego nie powie. Taka zmiana miałaby tym większy sens, ponieważ jest do wyboru ION3, który stracił bardzo na popularności na rzecz wymienionych.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Potrzebna aktualizacja Środowisk graficznych w profilu użytkownika

Post autor: mario_7 »

Pozycja typu Blackbox ma tę zaletę, że większość "podejrzanych" kont ma właśnie tę opcję wybraną.
Myślę, że rozdrabnianie się na kolejne pozycje jest zbędne, gdyż wymienić wszystkie środowiska nie sposób, a nie da się ukryć, że poza kilkoma największymi (które już na liście są) reszta stanowi niewielki ułamek całości.
rr9
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Nadal twierdzę, że lista jest nieaktualna oraz nielogiczna. Jeśli rozdrabnianie się jest zbędne, to dlaczego jest ION3 oraz Waimea? Odpowiem sobie sam: ponieważ lista została napisana lata temu, i o tym jest właśnie mój wątek. ION3 odkąd został porzucony przez swojego autora, stracił bardzo na popularności. Mówię tu oczywiście o popularności wśród niszowych WM. Trochę siedzę w kafelkowych WM i na 'topie' jest Awesome i DWM. Oczywiście jak dla mnie tych niszowych WM może nie być wcale do wyboru, ale wówczas ION3 i Waimea pasują tu jak pięść do nosa.
Za blackboksa równie dobrze można dać KDE2 jako opcję domyślną, sens będzie ten sam ;)
Tyle z mojej strony, dzięki za uwagę.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Lista była tworzona lata temu i umieściliśmy na niej to, z czego użytkownicy wtedy korzystali. Jeśli będzie zapotrzebowanie to będziemy wprowadzali zmiany, ale nie odczuwam potrzeby aktualizowania listy pod kątem naprawdę niszowych środowisk, o których na forum prawie w ogóle się nie wspomina. Celem istnienia tej listy nie jest bycie na bieżąco w tak drobnych kwestiach. ;)
rr9
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

mario_7 pisze:nie odczuwam potrzeby aktualizowania listy pod kątem naprawdę niszowych środowisk, o których na forum prawie w ogóle się nie wspomina.
Rozumiem, tylko dlaczego na liście nadal istnieje ION3 czy Waimea? Czyżby były one mniej niszowe od niszowych dzisiaj DWM czy Awesome? Blackbox to nie jest nawet nisza nisz, to wymarły lata temu projekt.
Może się czepiam, bo faktycznie, jak to ująłeś, to drobna kwestia, ale właśnie dlatego myślałem, że skorygowanie tego nie powinno stanowić większego problemu.
No nic, skoro musi tak być to już nie marudzę :)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Jak pisałem - lista powstała lata temu, coś na niej musiało być, więc umieściliśmy na niej to, co zgłosili nam ówcześni użytkownicy - to było jedyne kryterium (wtedy nie braliśmy pod uwagę popularności). Czas biegnie, pojawiły się 3 duże środowiska (KDE4, GNOME3 i Unity), a te pomniejsze - jedne się rozwijają, inne znikają, a nowych wciąż przybywa. Gdy któreś środowisko będzie miało na forum znaczącą grupę użytkowników, to z chęcią je dodamy, ale dodawanie kolejnych opcji tylko dlatego, że są, jak sam zauważyłeś, byłoby niesprawiedliwe (bo skoro dodać A, to dlaczego nie B).
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Linuxoholic »

Odświeżę temat, proponowałbym podzielić GNOME na GNOME Shell i GNOME Classic. Niektórzy użytkownicy używający Unity mają ustawione GNOME, co dodatkowo komplikuje ocenę sytuacji. Można jeszcze dodatkowo ujednolicić i zamienić Unity na GNOME Unity, pasowałoby do poprzednich dwóch propozycji.
Osobiście używam GNOME Shell i chętnie bym sobie taką opcje ustawił, pewnie nie tylko ja, ustawienie GNOME sugerowałoby, że używam Classic, Shell lub nawet Unity w przypadku wspomnianych już wcześniej użytkowników, dla których GNOME = Unity.
Ewentualnie za przykładem Unity, wyodrębnić środowisko Shell.

Co wy na to? Wszelkie sugestie, propozycje a także krytyka mile widziane.
mateczek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: mateczek »

no i mate:) fork gnomowej dwójeczki jak dla mnie to może zrobić karierę :) ja korzystam :)
Daniel M
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Daniel M »

No i cinnamon bym dodał, bo zaczyna też zdobywać popularność. :razz:
neo86
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: neo86 »

mateczek pisze:no i mate:) fork gnomowej dwójeczki jak dla mnie to może zrobić karierę :) ja korzystam :)
Także się dopisuję do braku wyboru środowiska graficznego MATE ... Mam swojej produkcji remix Ubuntu 12.04 bazujący na tylko i wyłącznie środowisku graficznym MATE ... Miło by było gdyby i to także środowisko graficzne było do wyboru w profilu użytkownika ...
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubuntu.pl”