UBUNTU 11.10 - system widzi dysk zewn ale nie da sie przegladac

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
kanees
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME

UBUNTU 11.10 - system widzi dysk zewn ale nie da sie przegladac

Post autor: kanees »

Panie i panowie,

od jakiegoś czasu borykam się z następującym problemem (próbowałem rozwiązać go sam ale chyba szybciej będzie zapytać Was o radę).
Otóż korzystam z Ubuntu 11.10 na netbooku (procesor Intel® Atom™ CPU N470 @ 1.83GHz × 2, 32bit), po aktualizacji ubuntu do wersji 11.10 utraciłem możliwość eksplorowania dysku zewnętrznego (iOmega 31887000 300GB). Zależy mi na możliwości otwierania z netbooka bo często podróżuję a dysk to magazyn filmów, zdjęć, muzyki i dokumentów tekstowych (ebooki etc.).
System widzi obecność dysku ale po podłączeniu zamiast otworzyć katalog ze strukturą plików, otwiera przeglądarkę obrazów, która wyrzuca komunikat: Nie odnaleziono obrazów w "file:///media/disc".
Z kartami pamięci i pendrive nie zauważyłem takich problemów. Dyska działa bez problemu na innych komputerach niezależnie od systemu operacyjnego.
Podkreślam, że we wcześniejszych dystrybucjach UBUNTU chodził bez problemu, dopiero upgrade do 11.10 zaczął sprawiać kłopoty :evil:
Help me please!
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: UBUNTU 11.10 - system widzi dysk zewn ale nie da sie przegladac

Post autor: simon532 »

Czy próbowałeś otworzyć dysk w inny sposób? Skoro otwiera go przeglądarka obrazów więc widocznie ona została zdefiniowana do tej operacji. Czy po kliknięciu ppm na dysk dostępna jest opcja "otwórz w innym oknie" lub karcie. Jeśli nie to otwórz za pomocą nautilus.
Jeśli to nie wypali podaj wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

cd /media && ls -la
kanees
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: UBUNTU 11.10 - system widzi dysk zewn ale nie da sie przegladac

Post autor: kanees »

dzieki simon, dziala :)
ODPOWIEDZ