Nie wyświetlają się okna aplikacji/folderów
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
Nie wyświetlają się okna aplikacji/folderów
Witam,
Ubuntu mam zainstalowane w virtualbox na macbook pro. Swieżą instalkę robiłem w wersji 10.10PL. Teraz po aktualizacji do 11.04PL mam jakiś błąd związany okienkami. Otóż jedyne co widzę to pulpit z ikonami, górny pasek (nie wiem jak z dolnym bo mam złą rozdziałkę ustawioną) i pasek z ikonami po lewej. Jeśli chce otworzyć folder lub jakąś aplikację, a nawet wyłączyć system to pojawia się napis w prawym górnym rogu z nazwą folderu/aplikacji i tyle. Widzę tylko tapetę bez ikon i żadnego okienka. Jestem nowy w te klocki i nie mam pojęcia gdzie zacz. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Ubuntu mam zainstalowane w virtualbox na macbook pro. Swieżą instalkę robiłem w wersji 10.10PL. Teraz po aktualizacji do 11.04PL mam jakiś błąd związany okienkami. Otóż jedyne co widzę to pulpit z ikonami, górny pasek (nie wiem jak z dolnym bo mam złą rozdziałkę ustawioną) i pasek z ikonami po lewej. Jeśli chce otworzyć folder lub jakąś aplikację, a nawet wyłączyć system to pojawia się napis w prawym górnym rogu z nazwą folderu/aplikacji i tyle. Widzę tylko tapetę bez ikon i żadnego okienka. Jestem nowy w te klocki i nie mam pojęcia gdzie zacz. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 12:48 przez pazera, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Re: Problem ze środowiskiem graficznym
Jak dla mnie to niejasno opisałeś problem. Pokaż jakież zrzuty ekranu(tu wstaw linki do stron gdzie je umieścisz). Zakładam że po aktualizacji zainstalowałeś dodatki gościa. Podaj też wersje virtualbox której używasz.
-
- Piegowaty Guziec
Najnowszy virtualbox na maca (na bieżąco aktualizuję). Po jego aktualizacji nie mogę zainstalować nowych guest additions z powodu powyższego błędu.
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
To że aktualizujesz na bieżąco nie znaczy że wiem jaka masz wersję. Tak ciężko ją podać!
Pokaż jakieś obrazki!!
Po uruchomieniu maszyny sprawdź czy masz ustawione "automatyczne skalowanie ekranu gościa".
Pokaż jakieś obrazki!!
Po uruchomieniu maszyny sprawdź czy masz ustawione "automatyczne skalowanie ekranu gościa".
-
- Piegowaty Guziec
Re: Nie wyświetlają się okna aplikacji/folderów
Poprawiłem, dzięki za zwrócenie uwagi.
--------
Zrzuty
http://zapodaj.net/32ff51cad25b.png.html po odpaleniu
http://zapodaj.net/3532f3f97620.png.html po próbie otwarcia folderu lab3
wersja virtualbox: 4.1.6 na macOSX
Pozdrawiam
--------
Zrzuty
http://zapodaj.net/32ff51cad25b.png.html po odpaleniu
http://zapodaj.net/3532f3f97620.png.html po próbie otwarcia folderu lab3
wersja virtualbox: 4.1.6 na macOSX
Pozdrawiam
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Wyloguj się i po wybraniu użytkownika wybierz "Klasyczne Gnome" na dolnym pasku.
- kossa1989
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Dokładnie, w wersji 11.04 masz nowe środowisko graficzne, jeżeli chcesz aby wszystko było po staremu przy logowaniu możesz wybrać jaki "pulpit" chcesz aby był używany. Wybierz GNOME. Powinno być po staremu
-
- Piegowaty Guziec
Nie mogę znaleźć żadnego paska na dole :/
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Podłączam się do pytania, choć widze, ze tu temat jakby umarł.
Po włączeniu systemu wszystko wydaje sie być ok. Ale po kliknięciu na jakis folder na pulpicie ten folder się nie otwiera. Do tego zazwyczaj (nie zawsze) znika zawartość pulpitu (wszystkie pliki jakie tam były) i pozostaje sama tapeta. To samo dzieje się, kiedy chcę otworzyć jakikolwiek katalog z paska unity.
Dodatkową ciekawostka jest fakt, ze komputer ignoruje zmianę płytki CD. Kiedy próbuję ją otworzyć pokazuje zawartość płyty, która była w czytniku podczas uruchamiania systemu.
Do programów mogę się dostac i z ich poziomu uruchamiam pliki, ale to nie jest rozwiązanie, zwłaszcza, kiedy potrzeba równolegle robic kilka rzeczy.
Pomóżcie, neijestem w stanie pracować
Aha, Gnome classic pozwala otworzyć jakies foldery, ale nie pomaga na zmianę płyty.
Po włączeniu systemu wszystko wydaje sie być ok. Ale po kliknięciu na jakis folder na pulpicie ten folder się nie otwiera. Do tego zazwyczaj (nie zawsze) znika zawartość pulpitu (wszystkie pliki jakie tam były) i pozostaje sama tapeta. To samo dzieje się, kiedy chcę otworzyć jakikolwiek katalog z paska unity.
Dodatkową ciekawostka jest fakt, ze komputer ignoruje zmianę płytki CD. Kiedy próbuję ją otworzyć pokazuje zawartość płyty, która była w czytniku podczas uruchamiania systemu.
Do programów mogę się dostac i z ich poziomu uruchamiam pliki, ale to nie jest rozwiązanie, zwłaszcza, kiedy potrzeba równolegle robic kilka rzeczy.
Pomóżcie, neijestem w stanie pracować

Aha, Gnome classic pozwala otworzyć jakies foldery, ale nie pomaga na zmianę płyty.
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Pamięć wideo - ile ustawiłeś. Ja na 12.04 zwiększyłem do 32MB i się poprawiło.Telorast pisze:Po włączeniu systemu wszystko wydaje sie być ok. Ale po kliknięciu na jakis folder na pulpicie ten folder się nie otwiera. Do tego zazwyczaj (nie zawsze) znika zawartość pulpitu (wszystkie pliki jakie tam były) i pozostaje sama tapeta. To samo dzieje się, kiedy chcę otworzyć jakikolwiek katalog z paska unity.
Nim zmienisz płytę klikając na pasku komputera to ją wysuń w emulowanym systemie.Dodatkową ciekawostka jest fakt, ze komputer ignoruje zmianę płytki CD. Kiedy próbuję ją otworzyć pokazuje zawartość płyty, która była w czytniku podczas uruchamiania systemu.
Mógłbyś to rozwinąć bo nie rozumiem.Do programów mogę się dostac i z ich poziomu uruchamiam pliki, ale to nie jest rozwiązanie, zwłaszcza, kiedy potrzeba równolegle robic kilka rzeczy.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
ok. Mniej-więcej rozumiem o czym piszesz. Powiedz mi prosze jeszcze jedno: Gdzie mam to przestawić?namok pisze: Pamięć wideo - ile ustawiłeś. Ja na 12.04 zwiększyłem do 32MB i się poprawiło.
Z tym tez jest problem: pulpitjest czysty, nie jestem w stanie nic zrobić.namok pisze: Nim zmienisz płytę klikając na pasku komputera to ją wysuń w emulowanym systemie.
Jasne, mogę rozwinąć: Z paska unity startują programy, moge je tez odpalić w terminalu... I dopiero w danym programie odpalam obsługiwany przez niego plik. Ale to bywa piekielnie męczące.namok pisze: Mógłbyś to rozwinąć bo nie rozumiem.
Poza tym chciałabym mieć w pełni działajacy system, a nie obchodzic wszystkie kolejne fanaberie tegoż.
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Co do pamięci wideo to zakładam że uruchamiasz ubuntu pod virtualbox. Możesz zmienić ilość pamięci w dziale 'Ekran', zakładka 'Wideo'.Telorast pisze:ok. Mniej-więcej rozumiem o czym piszesz. Powiedz mi prosze jeszcze jedno: Gdzie mam to przestawić?
Zamontowane urządzenia powinny pojawić się na pasku unity. Nie chcesz obchodzić fanaberii systemu ale proponuję zainstalować pakiet myunity. W zakładce 'Desktop' ustaw 'Show Devices icon' na ON. Od tej pory zamontowane urządzenia powinny pojawić się na pulpicie.Z tym tez jest problem: pulpitjest czysty, nie jestem w stanie nic zrobić.
A nie możesz wybrać pliku korzystając z aktywatora katalogu domowego(drugi od góry)?Z paska unity startują programy, moge je tez odpalić w terminalu... I dopiero w danym programie odpalam obsługiwany przez niego plik. Ale to bywa piekielnie męczące.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Niestety żadna z tych operacji nie pomogła.
Jestem za cienka, żeby cokolwiek naprawiać. Ale nie kijem go to...
Oddałam kompa zaprzyjaźnionemu informatykowi, żeby zrzucił wszystkie dane (z tych ważnych mam backupy, ale tych mniej ważnych i pomieszczę) i postawimy system od zera.
Jeszcze tylko nie wiem jaki. ;>
Tak czy inaczej dzięki za rady
Jestem za cienka, żeby cokolwiek naprawiać. Ale nie kijem go to...
Oddałam kompa zaprzyjaźnionemu informatykowi, żeby zrzucił wszystkie dane (z tych ważnych mam backupy, ale tych mniej ważnych i pomieszczę) i postawimy system od zera.
Jeszcze tylko nie wiem jaki. ;>
Tak czy inaczej dzięki za rady