IPsec tryb tunelowy (VPN)

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
mieszko
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox

IPsec tryb tunelowy (VPN)

Post autor: mieszko »

Witam

Na Ubuntu 11,4 na jądrze 3.0.0.12 chciałem utworzyć konfiguracje opartą na IPsec-u według schematu adresacji jak poniżej

Obrazek
Uploaded with ImageShack.us

Konfiguracje wpisuje w

Kod: Zaznacz cały

ipsec-tools.conf
To są trzy stacje robocze i teraz chciałbym utworzyć tunel tak aby się pingowały stacje 10.2.7.139 i 10.90.12.141 (z szyfrowaniem ESP) jak mam to zrobić tzn. chodzi mi na jakiej stacji mam dokonać konfiguracji jakich interfejsów, wszystko jest postawione na Ubuntu jak wyżej pisałem.

Konfiguracja adresacji jest prawidłowa ponieważ zrobiłem już na tym obsługę IPsec w trybie transportowym z zastosowaniem ESP oraz AH
Po wpisaniu konfiguracji w

ipsec-tools.conf
i wczytaniu ustawień poprzez

/etc/init.d/setkey restart
wszystko jest dobrze nie dostaje żadnych błędów wynikających z wprowadzonej konfiguracji - według mnie konfiguruje za mało lub błędne stacje robocze lub interfejsy na nich.

Podaję adresację ponieważ bo się uczę to nie jest adresacja wykorzystywana komercyjnie jak dla mnie nic do ukrycia.

Dziękuje za pomoc

PS. nie odsyłajcie mnie do Howto IPsec - na podstawienie tego zrobiłem tryb transportowy ale z tunelem nie mogę sobie jakoś poradzić, znam zasadę działania obu trybów, ale widocznie popełniam błąd gdzieś w konfiguracji związanej z tunelem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”