Witam.
Mam mały problem, moja klawiatura USB nie działa w biosie.
Zależy mi na tym aby naprawić tą funkcję, z tego względu że nie mam klawiatury na PS/2.
Problem pojawił się przedwczoraj, po zainstalowaniu systemu Linux Ubuntu 11.04.
Znajomy pożyczył mi na chwilkę swoją klawiaturę PS/2 - która zadziałała.
Sprawdziłem czy obsługa USB w biosie jest włączona - jest.
Zresetowałem BIOS najpierw poprzez zwarcie zworek CLS, później przez wyciągnięcie baterii - efekt ten sam (i nie spodziewałem się innego, ale zawsze jest nadzieja ^^) - klawiatura nie zareagowała, gdyby nie pożyczona na PS/2 to nie uruchomiłbym nawet systemu.
Z tego względu że po resecie biosu komputer informował o tym że nie ma napędu FDD i aby kontynuować mam wcisnąć F1.
Sprawdzałem w innych portach USB - zawsze to samo.
Wcześniej wszystko ładnie działało. Po raz pierwszy zdarzyło mi się żeby Linux unieruchomił mi klawiaturkę w BIOSie.
Po włączeniu systemu operacyjnego klawiatura działa.
Nie sądzę żeby aktualizacja biosu była wymagana, skoro wcześniej wszystko chodziło.
Moja płyta główna : EVGA nForce 650i (122-CK-NF66)
Klawiatura: Standardowy Logitech na USB.
Podczas wyboru systemu w środowisku GRUB też nie działa, dopiero jak jakikolwiek system załaduje sterowniki klawiatura rusza.
Niedziałająca klawiatura w BIOSie po instalacji Ubuntu 11.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Niedziałająca klawiatura w BIOSie po instalacji Ubuntu 11.04
Ostatnio zmieniony 22 gru 2011, 07:01 przez slawol8, łącznie zmieniany 1 raz.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Nie działająca klawiatura w BIOSie po instalacji Ubuntu 11.04
to nie kwestia biosuWcześniej wszystko ładnie działało. Po raz pierwszy zdarzyło mi się żeby Linux unieruchomił mi klawiaturkę w BIOSie.
ja kiedyś miałam podobny problem zaraz po kupieniu pc a klawiaturą usb (radiowa) pomaga zaczem pewien trik podłączone dwóch klawiatur (na kabie usb i radiowa) równocześnie ja w odróżnieniu od autora wątku nie ruszałam biosu
nie ma potrzeby ale i nie zaszkodzi pod warunkiem ze nie będziesz miał zaniku prądu w trakcie tej czynnościNie sądzę żeby aktualizacja biosu była wymagana, skoro wcześniej wszystko chodziło.
jeśli jest to stary bios to warto
sprawdź jak się zachowuje na live z CD/DVD
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.