Niedziałająca klawiatura w BIOSie po instalacji Ubuntu 11.04

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
slawol8
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Niedziałająca klawiatura w BIOSie po instalacji Ubuntu 11.04

Post autor: slawol8 »

Witam.

Mam mały problem, moja klawiatura USB nie działa w biosie.
Zależy mi na tym aby naprawić tą funkcję, z tego względu że nie mam klawiatury na PS/2.
Problem pojawił się przedwczoraj, po zainstalowaniu systemu Linux Ubuntu 11.04.
Znajomy pożyczył mi na chwilkę swoją klawiaturę PS/2 - która zadziałała.
Sprawdziłem czy obsługa USB w biosie jest włączona - jest.
Zresetowałem BIOS najpierw poprzez zwarcie zworek CLS, później przez wyciągnięcie baterii - efekt ten sam (i nie spodziewałem się innego, ale zawsze jest nadzieja ^^) - klawiatura nie zareagowała, gdyby nie pożyczona na PS/2 to nie uruchomiłbym nawet systemu.
Z tego względu że po resecie biosu komputer informował o tym że nie ma napędu FDD i aby kontynuować mam wcisnąć F1.
Sprawdzałem w innych portach USB - zawsze to samo.

Wcześniej wszystko ładnie działało. Po raz pierwszy zdarzyło mi się żeby Linux unieruchomił mi klawiaturkę w BIOSie.
Po włączeniu systemu operacyjnego klawiatura działa.

Nie sądzę żeby aktualizacja biosu była wymagana, skoro wcześniej wszystko chodziło.
Moja płyta główna : EVGA nForce 650i (122-CK-NF66)
Klawiatura: Standardowy Logitech na USB.

Podczas wyboru systemu w środowisku GRUB też nie działa, dopiero jak jakikolwiek system załaduje sterowniki klawiatura rusza.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2011, 07:01 przez slawol8, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Nie działająca klawiatura w BIOSie po instalacji Ubuntu 11.04

Post autor: linuxozaurus »

Wcześniej wszystko ładnie działało. Po raz pierwszy zdarzyło mi się żeby Linux unieruchomił mi klawiaturkę w BIOSie.
to nie kwestia biosu
ja kiedyś miałam podobny problem zaraz po kupieniu pc a klawiaturą usb (radiowa) pomaga zaczem pewien trik podłączone dwóch klawiatur (na kabie usb i radiowa) równocześnie ja w odróżnieniu od autora wątku nie ruszałam biosu
Nie sądzę żeby aktualizacja biosu była wymagana, skoro wcześniej wszystko chodziło.
nie ma potrzeby ale i nie zaszkodzi pod warunkiem ze nie będziesz miał zaniku prądu w trakcie tej czynności
jeśli jest to stary bios to warto

sprawdź jak się zachowuje na live z CD/DVD
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”