Ubuntu 11.10, modem Huawei E173, Internet nie działa

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
artur8
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86_64

Ubuntu 11.10, modem Huawei E173, Internet nie działa

Post autor: artur8 »

Witam.Jestem nowym użytkownikiem forum.Mam problem z modemem Huawei E173 w play.Widziałem już gdzieś ten wątek ale wskazówki mi nie pomogły dla tego założyłem nowy aby uaktualnić temat.
Wielu ludzi teraz korzysta z mobilnego internetu i myślę ze to staje się ważnie niestety osobiście nie mam stałego łącza w domu.

Najpierw z płyty bawiłem się na ubuntu 10.04 LTS i internet mi działał zainstalowałem system i lipa! :o

Wiec pobrałem nowszy 11.10 w czasie instalacji wykrył modem zatwierdziłem i nawet pobierał pakiety z internetu ale po zainstalowaniu systemu i restarcie też nie działa. :(

Proszę o jakieś wskazówki ale takie dla laika czasem nie rozumiem haseł w stylu zrób to z konsoli i takie tam. :confused:
Instalowałem już różne wersję Linuksa i chce rozpocząć w końcu prace z nim na dobre by samemu go poznać bardziej ale na starcie mam duży problem a internet to podstawa.

Bardzo proszę o wszelkie podpowiedzi.
Dodam że szanuje ludzi którzy radzą sobie z tym systemem na początku udręka a następnie przyjemna i stabilna praca.
To jest inny świat ale myślę że wart uwagi.
Awatar użytkownika
zaffarano
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Ubuntu 11.10 pomocy! Internet nie działa!

Post autor: zaffarano »

Klikasz PPM w ikonkę od sieci na pasku, sprawdasz czy sieć komórkowa jest zaznaczona, wtedy LPM i klik na "np Play online" włączy sie kreator ustawień wtedy postępuj zgodnie z instrukcją. Warto też zazaczyć opcję automatycznego połączenia. Przetestowałem wiele modemów w 11.10 i odziwo wszystkie działały bez problemu w różnych sieciach dlatego myślę że u Ciebie też powinno śmigać. Pozdrawiam i wesołych :)
artur8
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 11.10, modem Huawei E173, Internet nie działa

Post autor: artur8 »

Dziękuję za odpowiedź.
Byłem u kumpla z laptopem ma wi-fi odpaliłem system chyba się zaktualizował i modem zadziałał i to chyba jest rozwiązanie.
Wcześniej robiłem według tej instrukcji i nic.
Dodam ze u kupla po restarcie raz nie było widać modemu w systemie wiec problem jest bo czasem są jakieś nie chciane objawy restartowałem u niego kompa kilka razy by sprawdzić teraz jestem w domu i pisze z Ubuntu ładnie śmiga.

Przyznam ze te unity to coś dziwnego zamiast upraszczać wydaja się sprawiać system miej przejrzystym ale myślę to opanujemy i że się sprawdzi.

Puki co na tą chwile uznaje temat za zamknięty.
A poprzednia wersje pewnie też trzeba uaktualnić by modem zadziałał.
Dzięki i pozdrawiam!!!
slobodan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: slobodan »

Panowie. Mam problem. Modem czasami jest wykrywany przez system i można normalnie łączyć się za pomocą Network Managmenta. Innym razem jak się sytem uruchomi ikonkta komórki znika i modem nie jest wyrywany przez system. Nie można wtedy połączyć się z siecią. Muszę w takim wypadku restartować system aż do skutku, za którymś razem ikonkta telefonu wraca i mogę się normalnie połączyć. Macie pomysły dlaczego tak się dzieje ? :cry:
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: Chris1507 »

Używaj programu: wvdial. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”