Poszukuję dobrych programów do odtwarzania filmów i muzyki
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Poszukuję dobrych programów do odtwarzania filmów i muzyki
Witam. Poszukuję dobrych programów do otwierania filmów i muzyki. Testowałem większość z dostępnych w Ubuntu programów (np.Totem) ale przy każdym mam problemy z otwieraniem napisów w czasie filmu lub z dźwiękiem. Proszę o rady. Dziękuję.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Re: Poszukuję dobrych programów.
mplayer
-
- Piegowaty Guziec
Obecnie używam ale on też mi nie otwiera ścieżki z napisami.
-
- Gibki Gibbon
Wideo - SMPlayer
Muzyka - Deadbeef, Audacious.
Muzyka - Deadbeef, Audacious.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
vlc
Jak nie otworzy, to wskaż plik z napisami ręcznie.
To samo tyczy się mplayera
Jak nie otworzy, to wskaż plik z napisami ręcznie.
To samo tyczy się mplayera
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Piegowaty Guziec
Re: Poszukuję dobrych programów do odtwarzania filmów i muzyki
Dzięki za programy - zaraz zainstaluję. Wskazywałem plik tekstowy ręcznie ale to samo nie czyta.
-- 26 gru 2011, o 20:11 --
Dzięki na SMPlayer działa wszystko poprawnie.
-- 26 gru 2011, o 20:11 --
Dzięki na SMPlayer działa wszystko poprawnie.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Używasz GNOME, może wolałbyś wygląd GNOME mplayera zamiast SMplayera? Używa bibliotek Gtk+ zamiast Qt i może ładniej będzie wyglądał w Twoim środowisku. Funkcjonalność tych programów jest zbliżona.
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Unity
O matko, ale robicie problemy z tymi napisami (za przeproszeniem)... 
Wystarczy zainstalować sobie edytor napisów Gaupol i każdy z plików tekstowych zapisać w formacie .sub - wtedy automatycznie wczyta go każdy odtwarzacz... Całe 5 sekund roboty...

Wystarczy zainstalować sobie edytor napisów Gaupol i każdy z plików tekstowych zapisać w formacie .sub - wtedy automatycznie wczyta go każdy odtwarzacz... Całe 5 sekund roboty...
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Dlatego sugerowałem mplayera - używam od lat (bez żadnych nakładek) i nie zdarzyło mi się, aby jakichś napisów nie pokazał.clostermann pisze:O matko, ale robicie problemy z tymi napisami (za przeproszeniem)...
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za radę. Zaraz przetestuję.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
A do muzyki? MOCP, jeśli nie chce Ci się (jak mnie
) układać długich playlist, a wolisz zamiast tego nawigować po katalogach. Program działa w okienku terminala, w trybie tekstowym.

- soulreaver1
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Do muzyki polecam Audacious. Szybki i prosty, podobny do starych wersji winampa. Nie ma probelmów ze znikaniem z X-ów (tak że trzeba killować z terminala żeby przestało grać
) jak to ma miejsce np. w Banshee.

- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Witam. Całkiem niedawno wyrzuciłem Windows z dysku swojego laptopa i zainstalowałem Ubuntu 11.10. Do oglądania filmów zapisanych na dysku używam programu VLC w wersji 1.1.12. Spełnia on moje wymagania w 99%. Jest tylko jedna rzecz, która nieco przeszkadza. Mianowicie chodzi o napisy. Nie wiem jak zrobić aby napis (jakiś konkretny) znikał z ekranu po upływie pewnego czasu. Chodzi mi o to, że gdy w filmie przez np. 10 minut nikt niczego nie mówi, to ostatni napis jest ciągle wyświetlany. Napis ten jest zastępowany dopiero przez napis następny. Trochę to głupio wygląda gdy w filmie nie ma dialogu, a napis sprzed np. 15 minut ciągle jest wyświetlany. Podpowiedzcie mi proszę, jak w ustawieniach to poprawić. Pozdrawiam. Tomek.
Dodam jeszcze (dla początkujących takich, jak ja), że aby VLC automatycznie wczytał napisy, wystarczy zmienić nazwę pliku napisów na taką, jak nazwa pliku filmu - oczywiście inne będzie rozszerzenie). Jeżeli np. w katalogu masz film o nazwie "film.mkv", to nazwę pliku napisów zmień na "film.txt". Wtedy wystarczy kliknąć na "film.mkv", a program sam załaduje plik z napisami. Pozdrawiam.
Dodam jeszcze (dla początkujących takich, jak ja), że aby VLC automatycznie wczytał napisy, wystarczy zmienić nazwę pliku napisów na taką, jak nazwa pliku filmu - oczywiście inne będzie rozszerzenie). Jeżeli np. w katalogu masz film o nazwie "film.mkv", to nazwę pliku napisów zmień na "film.txt". Wtedy wystarczy kliknąć na "film.mkv", a program sam załaduje plik z napisami. Pozdrawiam.
-
- Sędziwy Jeż
VLC nie ma niestety funkcji automatycznego kończenia napisów po określonym czasie ich trwania.
W czasie tworzenia pliku z napisami, podaje się zwykle przy każdym wierszu czas początkowy i czas końcowy (który może być różny, tak by długa linia napisów mogła trwać 5 sekund, a krótka znikała już po 2). Niestety czasami autorzy ustawiają tylko czas początkowy, a wiersz zostaje zastąpiony przez następny w momencie jego pojawienia się... Większość odtwarzaczy ma opcję ustawienia, po jakim czasie napisy takie powinny znikać - można ją ustawić np. na 5 czy 6 sekund, tak by napis zniknął jeśli nie pojawi się nowy.
Niestety w VLC nie zaimplementowano tej funkcji - wszyscy na to narzekają.
Do rozwiązania problemu konieczna jest więc ingerencja w plik z napisami, nie w ustawienia odtwarzania.
Można użyć któregoś z edytorów napisów (Gaupol, GNOME Subtitles) by wstawić czas końcowy każdej linii hurtowo - powiększony np. o 3-4 sekundy w stosunku do początkowego.
W czasie tworzenia pliku z napisami, podaje się zwykle przy każdym wierszu czas początkowy i czas końcowy (który może być różny, tak by długa linia napisów mogła trwać 5 sekund, a krótka znikała już po 2). Niestety czasami autorzy ustawiają tylko czas początkowy, a wiersz zostaje zastąpiony przez następny w momencie jego pojawienia się... Większość odtwarzaczy ma opcję ustawienia, po jakim czasie napisy takie powinny znikać - można ją ustawić np. na 5 czy 6 sekund, tak by napis zniknął jeśli nie pojawi się nowy.
Niestety w VLC nie zaimplementowano tej funkcji - wszyscy na to narzekają.
Do rozwiązania problemu konieczna jest więc ingerencja w plik z napisami, nie w ustawienia odtwarzania.
Można użyć któregoś z edytorów napisów (Gaupol, GNOME Subtitles) by wstawić czas końcowy każdej linii hurtowo - powiększony np. o 3-4 sekundy w stosunku do początkowego.
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Najlepiej po prostu nie korzystać z przestarzałego i prymitywnego (niedokładnego) formatu napisów TMP, który ma zdefiniowany tylko czas rozpoczęcia wyświetlania napisów i może powodować takie problemy w niektórych odtwarzaczach.
W przypadku napisów MicroDVD czy MPL2 jest zdefiniowany czas wyświetlania i trwania napisów i takie problemy nie występują.
W przypadku napisów MicroDVD czy MPL2 jest zdefiniowany czas wyświetlania i trwania napisów i takie problemy nie występują.
-
- Sędziwy Jeż
No, dokładnie!brezniew pisze:Najlepiej po prostu nie korzystać z przestarzałego i prymitywnego (niedokładnego) formatu napisów TMP, który ma zdefiniowany tylko czas rozpoczęcia wyświetlania napisów i może powodować takie problemy w niektórych odtwarzaczach.
Tylko bardziej naukowo

- Kamuisan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
Sm player do filmow, a do napisow qnapi..Sciaga napisy i dostosowuje nazwe pliku *.txt do filmu:)
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
...a do napisów pynapiKamuisan pisze: a do napisow qnapi

-
- Piegowaty Guziec
Ja do pobierania napisów używa program QNapi.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Jesteście wielcy. Pełen szacun. Zainstalowałem Qnapi i pobrałem napisy - na razie tylko dla jednego filmu (tak na próbę). Jest zaje..fajnie. Napisy znikają po kilku sekundach. Dziękuję za pomoc.