Witajcie.
Zainstalowałem sobie ostatnio Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot z LiveCD (wcześniej działałem na Ubuntu 10.10). Problem wygląda następująco, otóż
co jakiś czas moja karta sieciowa traci połączenie z siecią WIFI. (Posiadam LiveBox'a neostrady). Na windzie jest wszystko ok do samego końca. Zauważyłem też, że po ok 5-6 rozłączeniach sieć WIFI się 'stabilizuje', mam na myśli, że nie azuważyłem by się sama rozłączała. Przypadek taki zaistniał już przy samej instalacji i wyborze połączenia do pobierania uaktualnień. Po tym jak chwile podziała dobrze, znów zaczyna się rołączać. Nie wiem jak sobie z tym poradzić dlatego piszę o pomoc tutaj.
Działam na Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8191SEvB Wireless LAN Controller.
Z góry dzięki!
Livebox i Ubuntu 11.10 - co chwile traci połączenie wifi
Re: Livebox i Ubuntu 11.10 - co chwile traci połączenie wifi
Jak masz możliwość, sprawdź czy problem występuje na innej karcie WiFi (najlepiej sprawdź kartę WiFi podłączaną przez USB).
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86_64
Re: Livebox i Ubuntu 11.10 - co chwile traci połączenie wifi
Niestety, ale nie bardzo mam taką możliwość.
Wydawało by się, że na zaktualizowanym Ubuntu do 12.04 problem zniknął. Jednak zdążyło mi już raz rozłączyć połączenie wifi. Nie jestem pewien, czy przypadkiem, czy powtarza się taki sam problem jak przy Ubuntu 11.10.
[EDIT]
Jednak dalej zrywa połączenie nawet na 12.04. Mam wrażenie tylko, że wytrzymuje dłużej, niż we wcześniej wspomnianych przypadkach.
[EDIT2]
Problem rozwiązany brutalnie przez wymianę routera na normalny.
Wydawało by się, że na zaktualizowanym Ubuntu do 12.04 problem zniknął. Jednak zdążyło mi już raz rozłączyć połączenie wifi. Nie jestem pewien, czy przypadkiem, czy powtarza się taki sam problem jak przy Ubuntu 11.10.
[EDIT]
Jednak dalej zrywa połączenie nawet na 12.04. Mam wrażenie tylko, że wytrzymuje dłużej, niż we wcześniej wspomnianych przypadkach.
[EDIT2]
Problem rozwiązany brutalnie przez wymianę routera na normalny.