Witam serdecznie grono użytkowników Ubuntu:D
Wczoraj postawiłem pierwsze kroki w tym systemie udało mi się połączyć z internetem za pomocą poradnika adam8 jednakże chciał bym znaleźć sposób aby internet włączał się wraz ze startem systemu, ponieważ mój ojciec nie ogarnie terminala xD.Drugie pytanie jak ogarnąć karte grafiki Ati radeon 9200 PRO (secondary) żeby obsługiwało 3d i w ogóle żeby ją widziało. Nie wiem czy normalne ale zrzera mi 16mb pamieci ram ;p i oczywiscie co zrobic by podczas startu systemu nie skakało mi okienko że zła rozdzielczosc itp chodz po czasie i tak uruchamia sie w 1280x1024 to tyle z mojej strony.
Pozdrawiam p1cq
Ati radeon 9200 neostrada st330
- Melisa
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Ati radeon 9200 neostrada st330
Czyli uruchamiasz Internet poleceniem w terminalu?p1cq pisze:Witam serdecznie grono użytkowników Ubuntu:D
Wczoraj postawiłem pierwsze kroki w tym systemie udało mi się połączyć z internetem za pomocą poradnika adam8 jednakże chciał bym znaleźć sposób aby internet włączał się wraz ze startem systemu, ponieważ mój ojciec nie ogarnie terminala xD.
Regulamin Forum:
Dla problemu z kartą graficzną załóż lepiej osobny temat.§ 2 6.W jednym temacie poruszaj tylko jeden problem. Ułatwi to odpowiedź i odszukanie rozwiązania innym.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Re: Ati radeon 9200 neostrada st330
Co do neostrady.
Zapisz wszystko co trzeba wpisać do terminala w jednym pliku. Zapisz. Prawym na plik->Właściwości->Uprawnienia->Zezwól na wykonywanie pliku jako program.
Następnie wybierz w menu "Programy Startowe" dodaj nowy i w miejscu na polecenie podaj ścieżkę do pliku.
Co do grafiki, to cudów pod Ubuntu na niej bym się nie spodziewał.
Podaj wynik komendy:
(może trzeba będzie poprzedzić)
to powiemy Ci, czy wszystko jest tak jak być powinno.
Zapisz wszystko co trzeba wpisać do terminala w jednym pliku. Zapisz. Prawym na plik->Właściwości->Uprawnienia->Zezwól na wykonywanie pliku jako program.
Następnie wybierz w menu "Programy Startowe" dodaj nowy i w miejscu na polecenie podaj ścieżkę do pliku.
Co do grafiki, to cudów pod Ubuntu na niej bym się nie spodziewał.
Podaj wynik komendy:
Kod: Zaznacz cały
glxinfo | grep OpenGL
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install mesa-utils
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.